Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

DOBRÁ PRAXE V SOCIÁLNÍ REHABILITACI

29. 5. 2015

Duševní nemoc někdy do života člověka zasáhne vážným způsobem. Vrátit člověka se zkušeností s nemocí zpátky do života, rehabilitovat ho, pak stojí hodně úsilí všech zúčastněných, jak to ukazuje následující příklad dobré praxe.

Paní Naďa je ve službách královéhradecké pobočky Péče o duševní zdraví (PDZ) od roku 2013. Její život celkově nebyl lehký. Prošla náhradní rodinnou péčí, kde zažila týrání. Žila sama, bez příbuzných. Jediným kontaktem sokolím byla sousedka, se kterou se však Naďa kvůli své nemoci delší čas nestýkala. Ztratila důvěru ke všem, přestala docházet klékaři. Uzavřená doma nebyla schopná pečovat o vlastní bydlení. Byt, kde žila, byl nakonec vnaprosto dezolátním stavu, se spoustou odpadků a odpojený od elektřiny.

Nadě byla diagnostikována paranoidní schizofrenie chronického typu a byla dva roky hospitalizována vpsychiatrické nemocnici v Havlíčkově Brodu. Hospitalizaci prodlužoval fakt, že se klientka nemohla vrátit do neobyvatelného bytu. Během pobytu vléčebně byla Naďa vkontaktu spracovnicí PDZ, která za ni pravidelně jezdila. Společně mapovaly klientčinu situaci a plánovaly další kroky nutné pro možnost propuštění znemocnice. Cílem Nadi bylo žít opět ve svém bytě.

Prvotním cílem vzájemné spolupráce byla rekonstrukce zdevastovaného bytu. To zahrnovalo zajištění zámečníka, vyklizení bytu, opravy elektroinstalace, znovupřipojení do sítě a další práce. Křešení bytové situace se připojil i opatrovník klientky změstského úřadu. Bylo potřeba nastavit finanční hospodaření, aby Naďa po propuštění vůbec vyšla se svým skromným příjmem. Také se podařilo vyhledat nového ambulantního psychiatra a službu domácí péče, která dohlíží na užívání medikace.

Vsoučasné době je klientka zpátky ve svém bytě, znovu obnovila vztahy se svojí sousedkou a sdalšími lidmi vokolí. Ve volných chvílích se věnuje malování, což je její velký koníček. Spracovnicí PDZ se vídá pravidelně, chodí společně na procházky a na nákupy. Pracovnice PDZ klientce nadále pomáhá shospodařením spenězi.

Případ paní Nadi je jedním z mnoha – jen za rok 2014 prošlo hradeckým střediskem Péče o duševní zdraví celkem 146 klientů, ztoho 85 bylo za rok kontaktováno více než 5x. Zcelkového počtu bylo 27% nových klientů. PDZ vHradci Králové odpracovalo 3 264 hodin přímé práce sklienty.

Popsané aktivity jsou součástí Individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji III. Projekt je financován zESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

Projekt finančně podporuje město Hradec Králové a Královéhradecký kraj.

Péče o duševní zdraví
Nezisková organizace s 19ti letou tradicí v pomoci lidem s duševním onemocněním a jejich rodinám. Poskytuje sociální služby na Pardubicku, Královéhradecku, Chrudimsku, Jičínsku, Rychnovsku, Orlickoústecku a Náchodsku.
Více na http://www.pdz.cz/ nebo https://www.facebook.com/Pece.o.dusevni.zdravi

KONTAKT: LEONA HOVORKOVÁ/773 915 753/leona.hovorkova@pdz.cz
ODBORNÝ: Mgr. PETRA ŠPRYŇAROVÁ /773 915 742/petra.sprynarova@pdz.cz