Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Děti strávily o školních prázdninách s Aufori „deset dní jinak“

EU, ESF, OP Zaměstnanost

22. 9. 2016 Autor: Lenka Matoušková

„Deset dní jinak“ je název letního tábora, který jsme uskutečnili na přelomu července a srpna pro děti v obtížné rodinné situaci.

Tomáš⃰ je plachý, spíše uzavřený a stydlivý. V běžném životě se nestýká s žádnými kamarády. Na tábor jel mimo jiné proto, aby mohl zapracovat na své schopnosti sebeprezentace, sebevědomí a sebedůvěře a aby zažil pocit přijetí od vrstevnické skupiny. Tomáš se zprvu držel spíše stranou, ale po třech dnech ho vzaly mezi sebe nejprve dívky, později si našel kamarády i mezi chlapci. V termínu, kdy se tábor konal, měl Tomáš zrovna 15. narozeniny. Vedoucí tábora zorganizovali pro Tomáše oslavu, zajistili dort, celý tábor Tomášovi zazpíval. Celá situace byla pro Tomáše velmi nová – ještě nikdy nedostal k narozeninám celý dort pro sebe, nezažil tolik pozornosti a přijetí od vrstevnické skupiny. Místo posměchu a kritiky, na které byl zvyklý, zažil přijetí, uznání a projevy přátelství. Z tábora si kromě silného zážitku odvezl také jednoho kamaráda, se kterým se vídá ve volném čase doteď.

Letního tábora se zúčastnilo celkem 28 dětí ve věku od 7 do 15 let. Celý tábor se nesl v indiánském duchu. Dopolední program byl koncipován většinu času flexibilně – připraveny byly vždy tři varianty programu a děti si samy mohly zvolit, které hry či aktivity se zúčastní. V nabídce byly vždy sportovní hry, výtvarné/tvořivé dílny a společenské hry. Největší oblibu mezi dětmi měly sportovní hry, koupání a korálkování. Líbil se i lanový program a výlet do Prachovských skal. Každá aktivita, zařazená do programu, měla svůj předem daný cíl. Soustředili jsme se například na to, abychom během tábora pomáhali dětem rozvíjet jejich schopnost sebereflexe a sebedůvěry, jejich komunikační dovednosti včetně schopnosti přijímat a dávat zpětnou vazbu a v neposlední řadě také rozvíjet jejich pohybové dovednosti a fyzickou zdatnost.

Celý tábor pro děti připravili pedagogové a sociální pracovníci, kteří mají zkušenosti s prací s dětmi s různými specifickými potřebami. Hlavní vedoucí tábora, Mgr. Martin Večeřa, ocenil jejich nasazení a nadšení, se kterým tábor realizovali: „Když se setká tým skvělých profesionálů, které jejich práce baví, věřím, že jakýkoliv tábor může být zábavou“.

Věříme, že tábor „Deset dní jinak“ byl zábavný a inspirativní pro všechny jeho účastníky! Už nyní se všichni těšíme na jeho druhý ročník v roce 2017.

*jméno bylo změněno

Více informací: www.aufori.cz

Soubory ke stažení