Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Charita pokračuje v pomoci cizincům díky podpoře z evropských fondů

18. 9. 2012 Autor: Jana Karasová

Evropské fondy spolufinancují další návazné projekty na pomoc cizincům, které realizuje Diecézní charita Hradec Králové v rámci své Poradny pro cizince a uprchlíky v Královéhradeckém kraji. První projekt s názvem „Poskytování asistenčních služeb cizincům ze třetích zemí“ zahrnuje komplexní sociální a právní poradenství, asistenci v záležitostech pobytu v ČR a integrační kurzy češtiny pro cizince ze třetích zemí (tj. příslušníky států mimo země EU). Tento projekt je spolufinancovaný z prostředků Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí. Druhý projekt s názvem „Právní a sociální poradenství a zdravotní asistence pro žadatele o udělení mezinárodní ochrany“, který spolufinancuje Evropský uprchlický fond, se zaměřuje pomoc žadatelům o udělení mezinárodní ochrany (dříve azylu).

„Poradenské služby poskytujeme cizincům a uprchlíkům bezplatně ambulantní a terénní formou. Pracovníci poradny poskytují sociální a právní poradenství také žadatelům o azyl přímo v Pobytovém středisku MV ČR v Kostelci nad Orlicí, kde pro ně organizujeme i zájmové aktivity. Nejčastěji služby poradny vyhledávají cizinci z Ukrajiny, Vietnamu, Ruska, Mongolska, Kazachstánu a Běloruska,“ říká Ing. Jan Kočí, vedoucí Poradny pro cizince a uprchlíky v Hradci Králové, která má otevřeno v úterý a ve středu od 9:00 do 12:00 a od 13:00 do 16:00 hod. (ve středu odpoledne nově až do 18:00 hod.).

Integrační kurzy češtiny pro cizince, které probíhají v rámci projektu podpořeného z prostředků Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí, jsou také bezplatné a probíhají v sídle Diecézní charity na Velkém nám. 37 (pokročilí: v pondělí od 17:00 do 19:00, začátečníci: ve středu od 10:00 do 12:00 a od 17:00 do 19:00). Na kurzech si cizinci mají možnost zlepšit znalost českého jazyka, která jim výrazně usnadní integraci v majoritní společnosti.

Realizace obou zmíněných projektů na pomoc cizincům a uprchlíkům byla zahájena 1. 7. 2012 a potrvá do 30. 6. 2013. Jde o ojedinělé projekty svého typu na území Královéhradeckého kraje, které navazují na předchozí úspěšně realizované projekty Diecézní charity Hradec Králové na pomoc cizincům a uprchlíkům.

Kontakt: Poradna pro cizince a uprchlíky, Velké nám. 37, Hradec Králové, tel. 495 063 135, email: poradna.cizinci@hk.caritas.cz. Více také na www.hk.caritas.cz.

Jana Karasová, propagace a tisk

Diecézní charita Hradec Králové

tel.: 495 063 135, e-mail: jana.karasova@hk.caritas.cz