Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Case management pro lidi s mentálním hendikepem

3. 8. 2015 Autor: Mgr. Martin Halíř

Je to již 4 rok, co používáme metody práce, které do ČR přišly původně z USA jako metdy práce s lidmi se závažným duševním onemocněním, také při práci s lidmi s mentálním hendikepem. Case management je metoda práce, jejímž cílem je provázet klienta systémem veřejně dostupných služeb tak, aby se jeho život co nejvíce podabal životu, který by vedl, kdyby nebyl nemocný.

„Jedná se o běh na dlouhou trať. Okolí lidí s mentálním hendikepem není zvyklé na to, že by mohli tito lidé žít zcela „normální“ život. Nakonec se ale investovaná energie vrací k větší spokojenosti všech stran“, říká Mgr. Marek Fiala, vedoucí jičínského střediska Péče o duševní zdraví, z.s. Case management je mnohdy jedinou příležitostí, jak umožnit klientům žít mimo specializované instituce.

„Určitě je nutná spolupráce s ostatními službami. Nemůžete si představovat, že klienta vytrhnete z toho, na co byl léta zvyklý a on se ihned přizpůsobí“, mluví o spolupráci s ostatními službami MUDr. Petr Hejzlar, ředitel Péče o duševní zdraví, z.s., který zodpovídá za metodické vedení služeb. „Na začátku je nutné, aby terénní a ambulantní služby dobře spolupracovali a postupně klienta připravovali na samostatnost.“

Popsané aktivity jsou součástí Individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji III. Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.

Projekt finančně podporuje město Jičín a Královéhradecký kraj.

Péče o duševní zdraví
Nezisková organizace s téměř 20ti letou tradicí v pomoci lidem s duševním onemocněním a jejich rodinám. Poskytuje sociální služby na Pardubicku, Královéhradecku, Chrudimsku, Jičínsku, Rychnovsku, Orlickoústecku a Náchodsku.

Více na http://www.pdz.cz/ nebo https://www.facebook.com/Pece.o.dusevni.zdravi