Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Bezbariérový přístup jako další zkvalitnění služeb Tréninkového bytu

EU, ESF, OP Zaměstnanost

22. 9. 2016 Autor: Iva Laštovicová

Tréninkový byt organizace PFERDA z.ú. poskytuje své služby mentálně postiženým a duševně nemocným lidem v Rychnově nad Kněžnou už několik let. Jeho posláním je rozvíjet, upevňovat a udržet základní znalosti a dovednosti potřebné pro zvýšení samostatnosti osob s lehkým až středně těžkým mentálním postižením, případně s duševním onemocněním, kteří jsou v nepříznivé sociální situaci, tj. chybí jim základní dovednosti potřebné k samostatné péči o svou osobu a vlastní domácnost.

Tréninkový byt se snaží neustále zlepšovat kvalitu svých služeb. Jedním ze způsobů, jak to udělat, je záměr realizovat služby Tréninkového bytu v bezbariérových prostorách. Cílem je umožnit navštěvovat Tréninkový byt a učit se v něm dovednosti nutné k péči o domácnost a svou osobu i lidem, kteří jsou imobilní a pohybují se na invalidním vozíku. Současné prostory Tréninkového bytu bohužel nejsou bezbariérové. Imobilní zájemce o naše služby tak musíme bohužel odmítat.

Organizaci PFERDA z.ú. se podařilo v minulém roce získat dostatečné finanční prostředky na nákup bezbariérového bytu, ve kterém by bylo možné služby Tréninkového bytu poskytovat. Bohužel se ukázalo, že koupit bezbariérový byt ve městě Rychnov nad Kněžnou je velmi obtížné, protože těchto bytů je zde velmi málo. Od začátku roku se snažíme takový byt získat, dosud se nám to však nepodařilo. Přesto doufáme, že již v letošním roce bezbariérový byt získáme a co nejdříve budeme moci nabídnout naše služby všem zájemcům, tedy i těm, kteří jsou imobilní.

Služba sociální rehabilitace Tréninkový byt je od 1. 1. 2016 do 30. 6. 2016 podpořena z Individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji IV.