Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Azylový dům pro lidi bez domova funguje s podporou financí z ESF

29. 5. 2015

Služba Azylový dům slouží lidem bez domova. Posláním jednotlivých sociálních služeb v Domě Matky Terezy je různou formou podporovat muže a ženy bez přístřeší, nebo ohrožené osoby sociálním vyloučením v návratu k běžnému způsobu života. Nabídku sociálních služeb tvoří Nízkoprahové denní centrum, Noclehárna, Azylový dům a Sociální rehabilitace.

Sociální služba Azylový dům nabízí mužům ubytování ve dvoulůžkových pokojích po dobu zpravidla nepřevyšující 1 rok.

Poskytuje možnost hygieny, podmínky pro přípravu stravy, zajištění úklidu, praní a žehlení osobního prádla a možnost výměny ložního prádla. Poskytuje základní sociální poradenství, pomoc při vyřizování běžných záležitostí vyplývajících z osobních plánů.

V rámci fakultativních činností nabízí možnost využití zdarma posilovny, tělocvičny a knihovny pračky za 30 Kč a sušičky za 10 Kč, dále zhotovení fotografií na doklady, odvoz osobních věcí při stěhování klienta z Azylového domu. Klient přispívá na úhradu nákladů spojených s poskytováním služby 95 Kč za jednu noc.

Služba směřuje klienty k tomu, aby za podpory pracovníků zlepšili své dovednosti, navázali, případně obnovili mezilidské vztahy, řešili své závazky, získali a udrželi si zaměstnání nebo jiný stabilní příjem, využívali běžně dostupné služby, posílili své schopnosti aktivně řešit v rámci svých možností situaci a tím se přiblížili běžnému způsobu života. Je určena mužům starším 18 let, zejména občanům Hradce Králové a Královéhradeckého kraje (v případě volné kapacity i celé ČR, příp. EU, splňují-li podmínky Zákona o sociálních službách).

Kapacita je 32 lůžek.

Příběh Jury z Azylového domu

Jura využíval služeb Domu Matky Terezy dlouhodobě. Objevil se, když neměl práci. Kromě vyššího věku měl i záznam v rejstříku trestů a jediné, co se mu dařilo najít, byly sezonní práce. Měl příležitost docházet do jedné firmy a vykonávat lehkou manuální práci, ale opět vše ztroskotalo na výpisu z rejstříku trestů. Chtěl pracovat a říkal, že kdyby ho z posledního trvalého zaměstnání nepropustili pro nadbytečnost, byl by tam až do důchodu… Snažili jsme se společně najít cestu. Žádat o výmaz z rejstříku trestů jsme ještě nemohli a ani nebyl v důchodovém věku.

Kvůli jeho závislosti na alkoholu nebyl v kontaktu s rodinou. Nebyl ženatý a neměl děti.

V rámci dávek hmotné nouze pobíral Příspěvek na živobytí a Doplatek na bydlení. Jura se snažil se svou situaci řešit. Začal využívat jednu ubytovnu a spolupráci s Azylovým domem ukončil. Zdálo se, že jeho situace je částečně vyřešena. Bohužel prodělal mozkovou příhodu a na ubytovnu se již nemohl vrátit. Ochrnul na levou část těla, učil se chodit a mluvit. Několik měsíců byl hospitalizován v nemocnicích a rehabilitačních centrech. Tehdy se opět ozval a požádal sociální pracovnici Domu Matky Terezy, aby zkontaktovala jeho bratra. Opět se začal se svými sourozenci scházet a ti mu poskytli velkou podporu… Následně jsme se domluvili, že si znovu podá žádost o přechodné bydlení v Azylovém domě, dál žádost o byt v Harmonii - v domě zvláštního určení a žádost o invalidní důchod. Vše dopadlo dobře a Jura se za podpory své rodiny přestěhoval. Se svými sourozenci je v kontaktu a navštěvují se.

Děkujeme za finanční podporu z projektu„Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji III“, financovaného z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR .