Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Azylový dům Jičín

2. 9. 2016 Autor: Milena Vanclová

Od 1.2.2013 poskytuje Oblastní spolek Českého červeného kříže Jičín sociální službu v zařízení Azylový dům Jičín. Azylový dům Jičín svým uživatelům nabízí ubytování, podporu při obstarávání osobních záležitostí, základní poradenství, pomoc při činnostech zabezpečujících orientovat se ve svých právech a povinnostech nebo upevňování dosavadních schopností a dovedností v oblasti péče o domácnost, o svou osobu i o své děti. Cílem je uživatelovo osamostatnění a zapojení se do běžného života.

Celková kapacita azylového domu je max. 14 osob. Pro uživatele je připraveno 5 bytů I. kategorie ve starším domě blízko centra města. Jeden byt je určený pro 2 mladé dospělé mezi 18 až 26 lety, kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení. Čtyři byty jsou určeny pro maminky s dětmi, které se také ocitly v situaci bez přístřeší, bez možnosti nebo schopnosti tuto kritickou sociální situaci samostatně řešit. Každý byt má vlastní sociální zařízení a kuchyňský kout. Byty mají kompletní vybavení a jsou připraveny k okamžitému nastěhování. Dětem je k dispozici útulná herna, mladým dospělým společenská místnost. Doba pobytu v azylovém domě je omezena na jeden rok.

V rámci projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji IV byly poskytnuty finanční prostředky na provoz Azylového domu Jičín na dobu od 1.1.2016 do 30.6.2019 z Operačního programu Zaměstnanost. Dle uzavřené Smlouvy se poskytovatel (Oblastní spolek Českého červeného kříže Jičín) zavazuje zajistit službu sociální prevence dle § 57 ZSS – azylové domy pro matky s dětmi, případně jednotlivce bez přístřeší pobytovou formou v Jičíně pro region Jičínsko (v rámci veřejné zakázky by mělo být podpořeno 20 osob starších 15-ti let).

Od 1.1.2016 do 31.8.2016 využilo a využívá služeb zařízení 8 uživatelek s celkem 12 dětmi z cílové skupiny matka nebo žena s dítětem/dětmi (max. se 3 dětmi, výjimečně i se zletilým dítětem, které je zároveň nezaopatřeným dítětem – student, učeň) a 1 uživatel z cílové skupiny mladí dospělí od 18 – 26 let věku.

Milena Vanclová
sociální pracovnice azylového domu