Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Instituce EU
  3. Rada Evropské Unie
  4. Rada Evropské Unie

Rada Evropské Unie

Publikováno: 27.1.2014

Rada Evropské Unie

Adresa:

Rue de la Loi / Wetstraat, 175
B-1048 Bruxelles/Brussel
Belgique/België

 

Možnost návštěv:

 

Typ návštěvy informační prohlídka, seminář
Minimální velikost skupiny 15 osob
Povinná rezervace 2 měsíce předem
Minimální věk návštěvníků 15 let

Více informací naleznete zde.

Základní informace o Radě Evropské unie

Rada Evropské unie neboli Rada ministrů je nepermanentní instituce, jejímž hlavním cílem je zastávat zájmy členských států Evropské unie. Rada je složena z ministrů vlád jednotlivých členských zemí, kteří jsou zmocněni zavazovat vládu tohoto státu. Podle obsahu projednávaných otázek se Rada setkává v různých konfiguracích, a proto každé její zasedání má jiné obsazení. V současnosti existuje na 10 různých složení, mezi něž se řadí např. Rada pro obecné záležitosti, Rada pro zahraniční věci, Rada pro ekonomické a finanční záležitosti, Rada pro justici a vnitřní věci a další.

Radu Evropské unie řídí předseda. Předsednictví Rady je tak vykonáváno dle principu rotace, kdy každý členský stát předsedá Radě po dobu 6 měsíců a to v období od ledna do června nebo od července do prosince. Každá předsedající země tak řídí většinu orgánů Rady Evropské unie včetně Coreperu (Výbor stálých zástupců) a pracovních skupin. Předsednictví je vykonáváno zpravidla ve spolupráci tří po sobě jdoucích zemí, které se podílejí na přípravě společného programu pro dané období.

Rada Evropské unie vykonává společně s Evropským parlamentem legislativní a rozpočtovou funkci. Dále koordinuje hospodářskou politiku členských států a přijímá rozhodnutí nezbytná pro vymezení a provádění zahraniční a bezpečnostní politiky. Rada Evropské unie tak vykonává mnoho funkcí a je považována za orgán jak legislativní i exekutivní tak i za rozhodovací a vyjednávací.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.