Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Instituce EU
  3. Evropská komise
  4. Evropská komise

Evropská komise

Publikováno: 25.2.2014

Evropská komise

Adresa:

Rue de la Loi / Wetstraat 170
B-1049 Bruxelles/Brussel
Belgique/België

Možnost návštěv:

Typ návštěvy K dispozici jsou různé typy prohlídek
Minimální velikost skupiny 20 osob
Povinná rezervace 10 týdnů předem
Minimální věk návštěvníků 15 let

Více informací naleznete zde.

Základní informace o Evropské komisi

Evropská komise je permanentní orgán, který je nezávislý na členských státech a hájí zájmy Unie. Evropská komise je také někdy označována jako motor evropské integrace. Až doposud platilo pravidlo jedna země = jeden komisař, což vyjadřovalo určitou rovnost států v EU. Nicméně s přibývajícími státy a s narůstajícím počtem komisařů se tak stala kolektivní práce náročnou a velmi obtížnou, což vyústilo ve změnu počtu složení komisařů. Lisabonská smlouva tak po dlouhých jednáních obsahuje dosažený kompromis, který spočívá v tom, že Evropská komise nastupující od roku 2014 se bude skládat z členů odpovídajících dvěma třetinám členských států, kteří budou vybírání na principu rovné rotace mezi zeměmi.

V čele Evropské komise stojí předseda, kterým je v současnosti José Manuel Barroso. Funkce předsedy patří k nejvýznamnějším pozicím v celé EU, protože předseda se tak stává reprezentantem EU pro veřejnost i média. Předseda dále určuje jednotlivým komisařům jejich portfolia a rovněž zastupuje Evropskou komisi ve styku s ostatními institucemi EU. Kolegium komisařů se při své práci opírá o podporu administrativy. I když je Evropská komise známá pro svou zbytnělou byrokracii, ve skutečnosti v ní pracuje zhruba stejný počet zaměstnanců jako na průměrném národním ministerstvu.

Co se týče fungování, Evropská komise je založena na zásadách nezávislosti a kolegiality. Mezi její pravomoci patří dohled nad uplatňováním práva Unie, plní rozpočet a řídí programy, vykonává koordinační, výkonné a řídící funkce v souladu se Smlouvami. Evropská komise vlastní tzv. iniciační monopol, což znamená, že má exkluzivní právo na podávání legislativních návrhů. Komise také dbá na správné provádění unijního práva ostatními institucemi EU a ostatními unijními orgány, členskými státy ale i fyzickými a právnickými osobami. Z tohoto důvodu je také Evropská komise někdy nazývána strážcem práva EU.

Dokumenty ke stažení

PDF Bílá kniha o dopravě - Evropská komise 1MB
Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.