Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Tréninkový byt v Rychnově nad Kněžnou

9. 4. 2015 Autor: Jana Křížová

Tréninkový byt vznikl jako reakce na situaci dospělých lidí s mentálním postižením, kteří chtějí žít v budoucnu samostatnějším životem a chtějí zůstat ve svém přirozeném prostředí.

Sociální služba Tréninkový byt funguje od roku 2008 a je to ambulantní a terénní sociální služba sociální rehabilitace. Tato služba je určena pro dospělé osoby slehkým mentálním a kombinovaným a jiným zdravotním postižením.
Posláním ambulantní a terénní sociální služby Tréninkový byt v Rychnově nad Kněžnou je rozvíjet, upevňovat a udržet základní znalosti a dovednosti potřebné pro zvýšení samostatnosti osob s mentálním,kombinovaným a jiným zdravotním postižením (psychickým, neurologickým).

Cíle Tréninkového bytu jsou:

  • Posilovat dovednosti uživatelů pro zvládání péče o jejich osobu a pro zvyšování jejich soběstačnosti (péče o domácnost, nakupování, vaření, hospodaření s penězi).
  • Zprostředkovat uživatelům kontakt se společenským prostředím (návštěva restaurace, kulturních zařízení, zprostředkování sportovních aktivit).
  • Posilovat pracovní a sociální dovednosti a návyky uživatelů formou celoživotního učení.
  • Zlepšit využívání veřejných služeb vkomunitě (pošta, obchody, úřady) uživateli sociálních služeb.
Fotografie k článku je ilustrační. Je součástí fotografické kampaně o.s. Pferdy. Celou sérii fotografií se sociálním zaměřením, které má obrazově vystihnout a veřejnosti přiblížit šest základníchproblémů, se kterými se potýkají klienti našeho sdružení Pferda, budete moci shlédnout na několika výstavách po celé České Republice a brzy na našem webu. Sledujte informace na www.pferda.cz a také na f/ Kavárna Láry Fáry nebo Pferda.

Aktivita je hrazena z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.