Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro poskytovatele služeb

Královéhradecký kraj zjišťoval potřeby lidí s postižením

Logo - Spolufinancováno EU

11. 4. 2014 Autor: Lenka Novotná

Královéhradecký kraj provedl analýzu potřebnosti sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením spojených se zajištěním ubytování a podporou samostatného bydlení. O jejích výsledcích a záměrech kraje diskutovala odborná veřejnost na setkáních v okresních městech.

Analýza se zaměřila na zjištění, kolik je žadatelů o pobytové sociální služby pro osoby se zdravotním postižením, jaké jsou jejich charakteristiky a jak akutní jejich žádosti jsou. Zabývala se také tím, odkud lidé do pobytových služeb, které kraj zřizuje, přicházejí. Výsledky poukázaly na nedostatky v nabídce sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením.

Z analýzy jasně vyplynulo, že lidé s postižením dávají přednost tomu, aby jim sociální služby pomáhaly žít život, na který jsou zvyklí. Bydlet ve vlastním bytě, využívat místní možnosti a služby a být v kontaktu s přáteli a okolím.

Většina existujících pobytových sociálních služeb ovšem toto zajistit neumí, resp. v rámci stávajících podmínek nemůže – a to se projevuje nízkým zájmem o jejich využití. Z lidí, kteří využívají služby jako denní stacionáře, jen 10 % má zájem o využití pobytové sociální služby. Aktuálně je v kraji 33 lidí, kteří by chtěli okamžitě využít pobytová zařízení zřizovaná krajem. Zpracování rovněž potvrdilo, že pro část lidí, kteří potřebují pomoc a podporu, jsou sociální služby nedostupné. Mají nastavené takové podmínky, které neumožňují pomáhat lidem, kteří vykazují obtížné projevy chování.

Analýza a její závěry jsou zveřejněny na http://socialnisluzby.kr-kralovehradecky.cz/.  Bude sloužit jako jeden z podkladů při vytváření krajské strategie zajišťování dostupné pomoci lidem s postižením v místě jejich bydliště.

Analýza vznikla v rámci krajského individuálního projektu „Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji III“ jako součást plnění veřejné zakázky „Analýza poptávky po službách pro osoby s postižením v Královéhradeckém kraji spojených se zajištěním ubytování či podporou samostatného bydlení“.