Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro poskytovatele služeb

Královéhradecký kraj zahájí realizaci projektu Rozvoj III

Logo - Spolufinancováno EU

14. 3. 2013 Autor: Jiří Zeman

V dubnu bude zahájena realizace dalšího, v pořadí třetího projektu Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji. Projekt se zaměří na podporu procesu zavádění víceletého financování, podporu poskytovatelů při rozvoji kvality sociálních služeb a tvorbu podkladů pro další strategické směřování sociálních služeb v kraji. Hlavím cílem projektu je zabezpečit stabilitu, kvalitu a efektivitu sociálních služeb a vytváření podmínek pro poskytování služeb v přirozené komunitě.

Poskytovatelům a pracovníkům obecních a městských úřadů projekt nabídne sérii 45 seminářů. Témata seminářů vycházejí z aktuálních trendů rozvoje sociální práce nebo reagují na změny v legislativě. Zaměří se tak na nový občanský zákoník, případovou práci s klientem, vedení případových konferencí i oblast drogové problematiky.

Inovací prošla podpora prostřednictvím konzultací. Nově si budou moci poskytovatelé vybrat 1 až 6 konzultací zaměřených na řízení organizace, rozvoj procesů v organizacích či rozvoj činností jednotlivých služeb. Celkem bude možné využít 100 konzultací. Na dříve realizované porady sociálních pracovníků naváží skupinové konzultace, tato setkání umožní diskusi nad aktuálními otázkami poskytovatelů ohledně poskytování sociálních služeb. Poskytovatelé budou moci využívat také konzultační servis prostřednictvím e-mailu nebo telefonu.

V rámci projektu také vznikne analýza poptávky po pobytových službách pro osoby se zdravotním postižením, která má pomoci nastavit pobytové služby pro tuto cílovou skupinu tak, aby lépe odpovídala představám a potřebám lidí s postižením. Zpracování studie by tak mělo podpořit probíhající procesy transformace pobytových sociálních služeb.

Největší část projektu však má za cíl podpořit procesy zaměřené na víceleté financování sociálních služeb. Vzniknou tak popisy všech služeb v kraji. Tyto popisy by měly pomoci Královéhradeckému kraji sjednotit data o poskytovaných sociálních službách. Popisy budou prováděny s každým z poskytovatelů, který je zařazen do Sítě podporovaných sociálních služeb v Královéhradeckém kraji 2013 – 2014 a ve velmi úzké spolupráci s městy. Popisy budou podkladem pro pověření poskytovatelů k výkonu veřejné služby, které je základním předpokladem pro financování služeb z veřejných rozpočtů a parametrického financování, které by mělo posílit věcné rozhodování o zajištění služeb ze strany zadavatelů na všech úrovních.

Součástí projektu je také sběr a vyhodnocování dat z aplikace benchmarking. Sběr dat se tak v letošním roce posune až na květen 2013. Velká část aktivit bude směřovat na podporu při zavádění jednotných pravidel financování a řízení sítě služeb s obcemi. „Naším cílem je podpora služeb v přirozeném prostředí, to nejde bez spolupráce s obcemi, které jsou nejblíže občanům. Oproti celostátnímu průměru patří obce v Královéhradeckém kraji k těm odpovědnějším vůči lidem sociálně potřebným. Věříme, že posílení spolupráce s obcemi přinese prospěch občanům kraje a pomůže zmírnit dopady nesystémového přístupu státu k otázce sociálních služeb,“ uvádí k důvodům spolupráce s obcemi krajský radní pro sociální oblast Josef Lukášek.

Projekt Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji III bude realizován v období duben 2013 až březen 2015. Projekt je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu České republiky částkou 5 milionů korun. Informace k možnosti zapojení do projektu obdrží poskytovatelé i zadavatelé do svých e-mailových schránek, případně je získají na webu http://socialnisluzby.kr-kralovehradecky.cz.