Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro poskytovatele služeb

Broumovsko má aktualizovaný Strategický plán rozvoje sociálních služeb.

Logo - Spolufinancováno EU

28. 6. 2012 Autor: Ing. Miloš Andrš - vedoucí týmu pro plánování sociálních služeb

Město Broumov se v období od dubna 2011 do července 2012 účastnilo projektu Královéhradeckého kraje „Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji II“, financovaného z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR, jako realizátor veřejné zakázky pod názvem: „Podpora dostupnosti sociálních služeb v území Broumovska“. Hlavním záměrem tohoto projektu bylo aktivní pokračování procesu komunitního plánování a podpory sociálních služeb, v jehož rámci byly v období od 1.4.2011 do 31.7.2012 formou realizace veřejné zakázky zajišťovny Městem Broumov nejrůznější aktivity na podporu dalšího rozvoje, zkvalitňování, plánování a propagace sociálních služeb v regionu Broumovska.

Pro zajištění realizace veřejné zakázky byl ustanoven pracovní tým, dozorovaný Řídící skupinou pro plánování sociálních služeb, a dále byly ustanoveny dvě pracovní skupiny, specificky zaměřené na aktuálně nejsledovanější a neohroženější cílové skupiny obyvatel:

• Pracovní skupina pro osoby zdravotně postižené, seniory a osoby pečující o zdravotně postižené osoby

• Pracovní skupina pro osoby ohrožené sociálním vyloučením

Uvedené pracovní skupiny v čele se jejich vedoucími byly realizátory aktivit typu informativních besed, seminářů a debatních setkání s cílovými skupinami obyvatel za účelem aktuálního průzkumu jejich potřeb a získávání jejich názoru na hodnocení stávajících sociální služeb v regionu Broumovska. Další aktivity byly zaměřené na podporu a propagaci poskytovatelů sociálních služeb, v rámci kterých proběhly vzdělávací semináře a supervize pro pracovníky poskytovatelů sociálních služeb. Díky společným setkáním a jednáním byla navázána i užší vzájemná spolupráce a podpořena lepší informovanost mezi poskytovateli samotnými i mezi poskytovateli a pracovníky odboru sociálních věcí i zástupců obcí Broumovska - zadavateli sociálních služeb. Dalšími aktivitami projektu byly i realizované Dny otevřených dveří několika poskytovatelů sociálních služeb (např. Domov pro seniory a Pečovatelská služba Broumov, Domov Dolní zámek v Teplicích nad Metují, Centrum pro rodinu Broumov atd.), které měly za úkol představit široké veřejnosti činnost dané sociální služby a podpořit jejich propagaci včetně jejich poskytovatelů. V rámci naplňování harmonogramu aktivit projektu byly rovněž graficky zpracovány a následně vytištěny nové propagační materiály (brožury a letáky), které byly plně financovány z rozpočtu projektu a které rovněž významně podpoří místní poskytovatele sociálních služeb a jejich propagaci. Uvedené materiály budou průběžně distribuovány k rukám občanů prostřednictvím obcí, poskytovatelů sociálních služeb, příslušných úřadů, informačních center i v rámci přímé sociální práce, čímž bude významně podpořena aktivita zlepšování informovanosti zejména potřebných občanů. Důležitým počinem v rámci projektu bylo nastavení užší spolupráce obcí Broumovska do procesu komunitního plánování sociálních služeb a zároveň i zlepšení informovanosti a povědomosti obyvatel všech obcí o sociálních službách a sociální problematice. Proběhlo i několik informativních setkání zástupců realizačního týmu se starosty obcí v rámci jednání Dobrovolného svazku obcí Broumovsko i při dalších příležitostech, kde byla vyjádřena podpora vzájemné spolupráce i do budoucna.

Jednou z nejvýznamnějších aktivit realizace projektu bylo provedení revize stávajícího Strategického plánu rozvoje sociálních služeb Broumovska (SPRSS) z července 2010 a jeho následné aktualizace. Tato aktivita probíhala po většinu období realizace projektu, a to zejména prostřednictvím setkávání výše uvedených pracovních skupin, v rámci nichž experti a zástupci zadavatelů, poskytovatelů i uživatelů sociálních služeb společně debatovali nad naplňováním cílů a opatření stávajícího SPRSS a vydefinováním nových či aktualizovaných potřeb, cílů a opatření, které byly finálně zpracovány realizačním týmem projektu do podoby Aktualizace č.1 Strategického plánu rozvoje sociálních služeb Broumovska. Po projednání a schválení dokumentu Řídící skupinou byl následně předložen radě města, která jej doporučila ke schválení zastupitelstvu města. Na jednání Zastupitelstva města Broumova dne 20.6.2012 byl zmiňovaný plán schválen jako aktualizovaný strategický dokument, který je nezbytný pro další koncepci rozvoje či udržitelnosti sociálních služeb v našem regionu.