Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Ohlédnutí za půlrokem v azylovém domě v Trutnově.

23. 7. 2013

Zimní období tohoto roku bylo pro klientky a jejich děti velice nepříznivé, neboť se postupně, od vánočních svátků až do března, potýkaly s různými zdravotními obtížemi – nachlazení, chřipky, dlouhotrvající rýmy, kašle; prostě záněty horních cest dýchacích.

Z tohoto důvodu, ale i ze skladby dětí, kdy převažovaly malé děti do 4 let, se těžko realizovaly naplánované společné akce. Nicméně proběhlo několik výtvarných počinů, které posloužily k výzdobě společných prostor – děti s matkami vytvořily společnými silami překrásnou čarodějnici, kterou si připomněly konec zimy a příchod jara.

Přesto se klientky zúčastnily mnoha akcí pořádaných městem Trutnov – vynášení smrtky a vítání jara, slavnosti draka „Už ho nesou!“, Strašidláci - putování městským parkem rodičů s dětmi za neznámými či téměř vyhynulými strašidly. Též se zúčastnily několika představení v rámci mezinárodního festivalu Cirk Uff - nová forma cirkusu (akrobati, divadlo, tanec). Tou poslední akcí se stalo otvírání nového Rákosníčkova hřiště v Trutnově.

Událostí, které se zúčastnily téměř všechny klientky, byl workshop „Finanční gramotnost“, který uspořádala společnost RESOCIA o.s. Zde se klientky dozvěděly informace ohledně sestavování rozpočtu, hospodaření s financemi a obohatily se o spoustu dalších užitečných informací jak nakládat s penězi, což bylo určitě vítáno, neboť mnoho klientek tyto záležitosti nezvládá.

Azylový dům procházel a postupně prochází vnitřními úpravami a opravami – došlo a stále dochází k novým výmalbám pokojů a společných prostor, pokoje se doplňovaly nábytkem, na některých pokojích byla položena nová podlahová krytina, bylo vyměněno staré osvětlení na schodištích za moderní (LED zářivky a žárovky), došlo ke zlepšení pohody při vaření – nová digestoř, i ke zlepšení hygienického prostředí – nová výlevka.

Od soukromých dárců jsme dostali nové ložní prádlo, oblečení pro děti i klientky, hračky a stolní hry pro děti, úklidové prostředky.

Od 1.1.2013 do 10.7.2013 využilo služeb azylového domu společnosti Most k životu o.p.s. celkem 22 žen a 36 dětí (ubytování + základní sociální poradenství).

Mgr. Michal Bořek

ředitel společnosti Most k životu o.p.s.  

most.k.zivotu@volny.cz  

499 841 998,777 303 115