Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Nová pracovní místa v kavárně Láry Fáry!

EU, ESF, OP Zaměstnanost

2. 9. 2016 Autor: Iva Laštovicová

V naší rychnovské kavárně se od 1. května vytvořila dvě nová chráněná pracovní místa na pozici číšník/číšnice. Na toto místo nastoupila jedna z našich uživatelek služby sociální rehabilitace - slečna Simona R. Simona se na nástup připravovala v kavárně intenzivně celý rok. Naši kavárnu navštěvuje od roku 2011 a postupně se naučila vše, co potřebuje umět a znát na pozici číšnice, například samostatně obsluhovat hosty, nabízet produkty z naší pekárny i uklízení kavárny.

V rámci projektu pracovního terapeuta se na chráněná pracovní místa připravují naši další uživatelé, a to nejen do kaváren Láry Fáry v Rychnově nad Kněžnou a Náchodě, ale i do Pekárny Na Plechu na pozici pomocný pekař/pomocná pekařka a do Úklidové firmy Láry Fáry na pozici uklízeč/uklízečka.

Služba sociální rehabilitace Tréninková kavárna Láry Fáry je od 1. 1. 2016 do 30. 6. 2019 podpořena z Individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji IV.

Se Simonou jsme si domluvily krátký rozhovor během její směny, aby Vám přiblížila chod kavárny z její strany a také pověděla něco málo o sobě.

Jak probíhá Tvoje směna v kavárně?

Probíhá dobře. Když přijdu na směnu do kavárny, převléknu se do pracovního trička, přezuji si boty a umyju si ruce. Přijdu za bar, umyji nádobí, utřu ho a obsluhuju hosty v kavárně. Dnes jsem třeba připravovala míchaný nápoj Citrusový sen a tousty s mozzarellou. Večer pak všichni uklízíme: zametáme a vytíráme celou kavárnu, umýváme záchody, čistíme kávovar a chodíme s odpadky. Když je potřeba, jdu na nákup nebo stříhám ubrousky.

Jaké jsou Tvé zájmy? Co děláš, když nemáš směnu v kavárně?

Jezdím za babičkou do Domašína a doma krmím králíky – máme 50 králíků! A kydám i hnůj! Když je venku ošklivo, koukám na televizi nebo hraju hry na počítači. Taky jezdíme s mamkou hodně na kole a chodíme do bazénu plavat. Babičce i mamce moc ráda pomáhám, někdy jim pomáhám i vařit. Doma máme dvě kočky – jedna se jmenuje Bibiana a druhá se jmenuje Lady Gaga.

Co Tě na práci číšnice baví? Jaký nápoj připravuješ nejraději?

Nejvíc mě baví obsluhovat hosty. Nejradši připravuju míchané nápoje a kafe. Zkoušela jsem připravovat pěnu do kafe, ale to se mi ještě moc nedaří.

Jaké máš plány do budoucna?

Budu stále tady. Tady mě to baví a líbí se mi tu.