Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro poskytovatele služeb

Energetické audity pečovatelských služeb navrhly úsporná opatření

Logo - Spolufinancováno EU

16. 1. 2012 Autor: Jiří Zeman

Návrhy možných energetických úspor v pečovatelských službách byly formulovány audity, zpracovanými v rámci projektu „Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji II“. Hlavním cílem auditů je snaha o hledání úspor, které nemají dopad na kvalitu a dostupnost služeb. Ve třech pečovatelských službách byly zpracovány návrhy, jejichž realizace by snížila neosobní provozní náklady sociálních služeb až o 10 %. Roční úspora by tak představovala částku zhruba 140 000 korun.

Energetická náročnost pečovatelských služeb je dána především náklady na provoz vozidel, proto se audit zaměřil právě na posouzení dopravy. Jedním z návrhů, který audit předkládá je využití GPS navigací při optimalizaci dopravních tras, podstatnou výhodou tohoto řešení je možnost sledování provozu vozidel a automatického generování knihy jízd. Výrobci těchto systémů deklarují možnost až 10 % úspor z nákladů na provoz vozidel.

Audit se také zabýval možností využití alternativních pohonů. Variantním návrhem je realizace přestavby automobilů na LPG, která by přinesla úsporu v nákladech na pohonné hmoty zhruba 53 %. Realizace tohoto opatření je však na zvážení možností každého konkrétního modelu vozidla tak, aby neomezovala zavazadlový prostor automobilů, který je pro provoz pečovatelských služeb důležitý.

Realizace navržených opatření vyžaduje „investice“ v řádech desítek tisíc, jejichž návratnost se pohybuje kolem jednoho roku. Úspory z pohledu jedné organizace se pohybují v řádech desetitisíců ročně, pokud by však obdobná opatření byla realizována v celé síti pečovatelských služeb, představovala by úspora práci 8 pečovatelek.