Portál sociálních služeb

Sociální službyInformace pro poskytovatele služebStrategické dokumentyPlán sociálních služebHistorie procesu plánování sociálních služeb

Rok 2006: Přehled činnosti a výstupů Královéhradeckého kraje v plánování sociálních služeb

5. 2. 2008 Autor: Milan Šveřepa

Přehled hlavních výstupů činnosti Královéhradeckého kraje v plánování rozvoje sociálních služeb v roce 2006.

Přehled hlavních výstupů činnosti Královéhradeckého kraje v plánování rozvoje sociálních služeb v roce 2006.

Přehled činnosti v roce 2007 najdete ZDE.

Tvorba krajského plánu a řídící skupina

22. listopadu: 4. jednání krajské řídící skupiny
Projednán a schválen Plán rozvoje sociálních služeb v Královéhradeckém kraji pro období 2007-09. Viz. příloha níže.

červenec a srpen: projednání sociálních služeb s obcemi
Se všemi patnácti obcemi s rozšířenou působností jsme projednali sociální služby v jejich území: výstupy z jednání byly využity v krajském plánu rozvoje

květen: sběr údajů o sociálních službách
Ve spolupráci s obcemi třetího stupně jsme od poskytovatelů získali informace o sociálních službách v kraji: byly využity pro krajský plán a pro adresáře sociálních služeb vydané později Občanským poradenským střediskem, o. p. s.

12. a 13. října: 3. jednání krajské řídící skupiny
Projednán návrh krajského plánu. Vytvořena SWOT analýza sociálních služeb v Královéhradeckém kraji a z ní vyplývající obecné rozvojové priority (pro krajský plán).

20. června: 2. setkání řídící skupiny
Věnováno dotačním řízení v sociálních službách a přípravě sběru podkladů o sociálních službách pro potřeby krajského plánu.

4. dubna: úvodní setkání krajské řídící skupiny pro plánování sociálních služeb
Informace k přípravě krajského plánu, adresářů poskytovatelů sociálních služeb a průzkumu potřeb.

Vzdělávání a podpora plánujících obcí

září - prosinec: Vzdělávací program pro účastnice a účastníky procesů KPSS
Královéhradecký kraj poskytl zázemí a technické vybavení pro kurz uskutečněný v rámci projektu Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb (Komunitní plánování, o. p. s.). 80 hodin. 10 účastnic a účastníků.

listopad: Vodítka pro komunitní plánování sociálních služeb
Královéhradecký kraj vytvořil Vodítka pro komunitní plánování sociálních služeb, metodický nástroj pro plánující obce. Viz. příloha níže.

červen a srpen: pětidenní kurz pro koordinátory a koordinátorky plánování
29. a 30. června: zákon o sociálních službách, typologie služeb. 2. a 3. srpna: standardy kvality sociálních služeb. 4. srpna: síť služeb a jejich financování. 15 účastnic a účastníků. Kurz se uskutečnil ve spolupráci s projektem Vzdělávání poskytovatelů a zadavatelů sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.

červen: průzkum uživatelských potřeb a informovanosti o sociálních službách
Partnerské obce projektu Standardizace provedly řízené dotazování v rámci průzkumu, na jehož přípravě jsme se podíleli. Připravili jsme pro ně Průvodce dotazováním - pomůcku pro školení tazatelů. Viz. příloha níže.

duben: příprava průzkumu uživatelských potřeb
Vytvořili jsme pro partnery projektu Standardizace procesu komunitního plánování variantní modely průzkumu. Podíleli jsme se na definování techniky průzkumu a dotazníkových otázek (seminář 27. a 28. dubna a další jednání).

3. března: seminář k principům a struktuře komunitního plánování
V rámci vzdělávání nových pracovnic a pracovníků v komunitním plánování, pořádaném Občanským poradenským střediskem, o. p. s.

9. a 10. února: setkání partnerů projektu Standardizace procesu komunitního plánování
Mj. příprava krajské řídící skupiny pro plánování sociálních služeb. Příprava průzkumu potřeb: Královéhradecký kraj zajistil prezentaci k základům výzkumu v komunitním plánování.

Publicita

8. listopadu: přednáška Komunitní plánování a standardy kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji
Na konferenci Standardy kvality a komunitní plánování - vzdělávání NNO pořádané Občanskou poradnou Brno v partnerství s Jihomoravským krajem.

březen: v krajském periodiku U nás v kraji vyšel článek Plánování sociálních služeb
Informoval o komunitním plánování, o spolupráci kraje s obcemi a o projektu Standardizace procesu komunitního plánování sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.

Rok 2005 a starší

Zahájen projekt Standardizace procesu komunitního plánování sociálních služeb v Královéhradeckém kraji, jehož byl Královéhradecký kraj partner. Projekt skončil v červnu 2007.

Spolupráce v projektu Standardizace a zefektivnění sociálních služeb formou komunitní spolupráce v Královéhradeckém kraji, 2003-05.

Soubory ke stažení