Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro poskytovatele služeb

V Ústavu sociální péče v Hořicích se připravují na poskytování komunitních služeb

Logo - Spolufinancováno EU

24. 3. 2014 Autor: Petra Lehká

V rámci individuálního projektu Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji IV probíhají v Ústavu sociální péče (dále ÚSP) v Hořicích aktivity s cílem připravit zaměstnance na změny související s probíhající transformací zařízení.

V listopadu loňského roku byl v ÚSP Hořicích realizován akreditovaný prohlubující vzdělávací kurz „Sexualita a vztahy lidí s postižením“. Kurz, kterého se zúčastnilo 10 stávajících zaměstnanců, lektoroval Petr Eisner, DiS. Další vzdělávací kurzy realizuje v Hořicích vzdělávací agentura Mgr. Jany Fišerové. V prosinci 2013 se 7 zaměstnanců zúčastnilo kurzu zaměřeného na rozvoj znalostí a dovedností k efektivnějšímu zvládání zátěžových situací a stresu v každodenním profesním životě a osvojení si technik a strategií ke zvládání stresu, především z oblasti relaxace. V průběhu letošního roku budou zrealizovány ještě dva běhy tohoto kurzu. Ve dnech 20. – 21. 2. pak získalo 9 zaměstnanců osvědčení o absolvování kurzu „Péče o imobilního klienta“. První běh tohoto kurz byl zaměřen na získání orientace v nejčastějších příčinách a dopadech imobility a poruch hybnosti u klientů sociálních služeb včetně orientace v oblasti kompenzačních a zdravotních pomůcek. Součástí druhého výukového dne byly i praktické ukázky a nácviky polohování klienta.

Vzhledem ke zvýšeným nárokům na zaměstnance, které s sebou změny v poskytování služby přinášejí, probíhají v Hořicích kromě vzdělávacích aktivit i supervizní setkání vedená MUDr. Jiřím Ježkem. Na konci loňského roku proběhlo celkem 20 hodin supervizí. V letošním roce by se mělo jednat o 60 hodin supervizní podpory. Podporu využívá nejen ředitelka zařízení, ale i ostatní vedoucí zaměstnanci, pracovníci v sociálních službách a sociální pracovníci.

Díky projektu může i nadále sociální služba také využívat podporu odborného konzultanta (v návaznosti na dlouhodobé konzultace v rámci projektu Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji III). V rámci konzultací jsou řešeny konkrétní otázky a témata související s přechodem ke komunitnímu poskytování sociálních služeb. Na konci roku 2013 proběhly celkem tři konzultace k tématu řízení organizace, financování, strategické a procesní řízení. V letošním roce by měly proběhnout také tři konzultace zaměřené na kvalitu poskytovaných služeb.