Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro poskytovatele služeb

Sociální pracovnice a pracovníci získávali cenné zkušenosti za hranicemi

Logo - Spolufinancováno EU

19. 6. 2013 Autor: Petra Lehká

Ve dnech 20. – 24. 5. 2013 se uskutečnil první běh stáže v rámci projektu Česko-slovenská výměna zkušeností v oblasti práce a sociálních věcí. Cílem projektu je seznámit se a především šířit dobrou praxi a v závislosti na možnostech českého prostředí, legislativy či regionálních specifik navrhovat opatření ke zvýšení kvality sociální práce s osobami ohroženými sociálním vyloučeným, služeb pro rodiny a také v oblasti podpory rovných příležitostí žen a mužů.

Sociální pracovnice a pracovníci z obcí a neziskových organizací, kteří působí v oblasti sociální prevence ve vyloučených lokalitách v Královéhradeckém kraji, sbírali zkušenosti převážně ve vyloučených lokalitách na východě Slovenska. Stáž proběhla v Komunitním centru Stropkov zřizovaném Arcidiecezní charitou Košice, v Komunitních centrech Rankovce a Stará Lubovňa fungujících pod neziskovou organizací ETP Slovensko a v Komunitních centrech Sveržov a Spišské Podhradie, jejichž realizátorem je organizace Člověk v tísni. Dvě pracovnice pak absolvovaly stáž v obci Zvolen, která je zapojena do národního projektu „Terénní sociální práce v obcích“ a další dvě stážistky se seznámily se systémem prostupného sociálního bydlení a s činností oddělení sociálních věcí Městského úřadu Dolný Kubín a Banská Bystrica.

Zajímavý program byl připraven i pro sociální pracovnice a pracovníky z obcí a neziskových organizací působící v oblasti sociálně-právní ochrany dětí a služeb pro rodiny s dětmi, na něž se sociálně právní ochrana vztahuje. Absolvovali stáž na oddělení sociálně-právní ochrany dětí a sociální kurately na Úřadu práce, sociálních věcí a rodiny v Banské Bystrici a navštívili zde pobočky dvou neziskových organizací, Návrat a Společnost přátel dětí z dětských domovů Úsměv jako dar. Všichni stážisté z této cílové skupiny se pak měli možnost podívat i do jednoho z dětských domovů působících v Banskobystrickém kraji.

Referentky sociálního odboru Krajského úřadu Královéhradeckého kraje navštívily spolupracující organizace na Slovensku zabývající se všemi výše uvedenými oblastmi. Koordinátorka a metodička sociální prevence absolvovala stáž na Úřadu zmocněnce vlády SR pro romskou komunitu v Bratislavě a pracovnice z oddělení sociálně-právní ochrany se seznámily s činností oddělení sociálně-právní ochrany dětí a sociální kurately na Úřadu práce, sociálních věcí a rodiny v Banské Bystrici. Jedna z referentek se pak v rámci stáže zaměřovala na způsob nahlížení na problematiku podpory rovných příležitostí mužů a žen na Odboru rodové rovnosti a rovnosti příležitostí při Ministerstvu práce, sociálních věcí a rodiny v Bratislavě a na Městském úřadu v Banské Bystrici. Kromě veřejného sektoru se měly referentky možnost seznámit i s činností vybraných neziskových organizací, které ve sledovaných oblastí působí.

Příklady dobré praxe a získané zkušenosti budou stážisté shrnovat v závěrečných zprávách ze stáže, které budou podkladem pro vytvoření Sborníku dobrých praxí. Šířeny budou mezi odbornou veřejnost také prostřednictvím 5 seminářů, které se uskuteční v průběhu listopadu na různých místech Královéhradeckého kraje.

Druhý běh stáže se uskuteční v termínu 9. -13. září 2013. Aktuální informace o projektu najdete na www.stazeslovensko.cz.