Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro poskytovatele služeb

Projekt podpoří sociální služby

Logo - Spolufinancováno EU

12. 5. 2023 Autor: Lenka Plšková

Projekt Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji VII podpoří provoz 31 služeb. Od října 2022 do září 2025 tak pomoc získá více než 1.131 občanů kraje. Projekt se zaměřuje na zajištění sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením, duševním onemocněním, lidi bez domova či ohrožené domácím násilím. Na podporu sociálních služeb kraj získá více jak 303 mil. Kč z Operačního programu Zaměstnanost plus. Projekt přispěje k rozvoji kvality sociálních služeb a posílí jejich stabilitu.

Největší skupinou podporovaných služeb jsou ty pro osoby se zdravotním postižením. Projekt financuje služby sociální rehabilitace a sociálně terapeutických dílen, které usilují o rozvoj dovedností lidí s postižením, vedoucí k podpoře jejich soběstačnosti. Služby podporují získání pracovních dovedností zdravotně postižených občanů, rozvíjí jejich schopnosti v péči o domácnost i orientaci ve vnějším prostředí. Podporují je také při získání zaměstnání či samostatném bydlení.

Významné podpory se dočkají lidé s duševním onemocněním. „V rámci transformace péče o osoby s duševním onemocněním Královéhradecký kraj podporuje rozvoj služeb, které posilují samostatnost osob s duševním onemocněním. Díky projektu jsme posílili síť služeb sociálních rehabilitací,“ říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová, která má v gesci sociální oblast, „posílení této sítě by mělo přispět ke snížení počtu hospitalizací v psychiatrických nemocnicích a celkově ke zkvalitnění života lidí s duševním onemocněním.“

Projekt také pomáhá financovat služby pro osoby bez domova nebo žijící v nejistém ubytování. Podporuje provoz azylových domů v Hradci Králové a Náchodě, jejichž rolí je především stabilizace situace lidí, kteří se ocitnou bez domova a napomáhat těmto osobám hledat stabilní bydlení. Lidem bez domova poskytují služby i sociální rehabilitace, které podporují rozvoj kompetencí svých uživatelů potřebných pro udržení samostatného bydlení a zaměstnání.

Projekt podporuje i intervenční centrum pro Královéhradecký kraj. Služba zajišťuje pomoc osobám ohroženým sociálním násilím; prostřednictvím psychologického a sociálně právního poradenství podpoří oběti domácího násilí při řešení složité osobní situace.

Projekt přinesl nový způsob financování sociálních služeb. Královéhradecký kraj uzavřel tzv. rámcové smlouvy. Tento model umožní prostřednictvím ročních objednávek reagovat na měnící se potřeby obyvatel kraje objednáním aktuálně potřebného objemu požadovaných služeb. Zároveň bylo do smluv zapracováno ustanovení, které umožní upravit výši plateb za poskytované služby v návaznosti na vývoj inflace. Poskytovatelům sociálních služeb by se tak měla snížit administrativní zátěž spojená s financováním sociálních služeb.

Projekt Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji VII, reg. č. CZ.03.02.01/00/22_003/0000078 je financován z prostředků Evropského sociálního fondu plus prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost plus a státního rozpočtu.

Na financování projektu se podílí také Královéhradecký kraj ve výši 10% celkové přidělené dotace. Na financování sociálních služeb také podílí města v Královéhradeckém kraji.