Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro poskytovatele služeb

Projekt „Česko-slovenská výměna zkušeností v oblasti práce a sociálních věcí“ se blíží ke konci

Logo - Spolufinancováno EU

2. 12. 2013 Autor: Petra Lehká

Na druhý běh odborných stáží na Slovensku, který se uskutečnil začátkem září, navazovaly závěrečné semináře pořádané na území Královéhradeckého kraje. Prostřednictvím těchto seminářů byly zkušenosti jednotlivých účastníků stáží šířeny odborné veřejnosti, která se aktivně stáží na Slovensku nezúčastnila. Semináře se uskutečnily na přelomu října a listopadu – dva v Hradci Králové, dva v Náchodě a jeden v Jičíně. Na těchto seminářích byly prezentovány regionální rozdílnosti, výchozí legislativní normy a oblasti zkoumaných témat ve Slovenské republice, prezentovány zajímavé inovativní praxe a projekty realizované na Slovensku včetně jejich možností přenosu do podmínek Královéhradeckého kraje. Na seminářích kromě účastnic a účastníků stáží vystoupili pozvaní zahraniční experti ze Slovenska.

Pozvání přijala ředitelka dětského domova Jesenské Mgr. Viera Kováčiková, vedoucí oddělení sociálně-právní ochrany dětí a sociální kurately Úřadu práce, sociálních věcí a rodiny v Banské Bystrici Mgr. Zdenka Čubová, pracovnice neziskové organizace ETP Slovensko Mgr. Ludmila Stašáková a Dana Pustulková, pracovnice občanského sdružení Návrat Mgr. Mária Zelik Leitnerová, sociální pracovnice komunitního centra Muranská Dlhá Lúka Ing. Janka Švecová, vedoucí oddělení sociální starostlivosti o děti, rodinu a bydlení Městského úřadu Zvolen PhDr. Mária Koreňová, referentka sociálně-právní ochrany dětí a sociální kurately Městského úřadu Zvolen Mgr. Denisa Kudríková, vedoucí odboru sociálních věcí a rodiny Městského úřadu Dolný Kubín Ing. Jozef Gruchalák a vedoucí oddělení sociální a krizové intervence Městského úřadu Banská Bystrica Mgr. Karol Langstein. Všem zahraničním hostům tímto děkujeme za jejich čas a předané zkušenosti.

V tuto chvíli je připravován Sborník dobrých praxí, který bude shrnovat nejzajímavější výstupy z projektu Česko-slovenská výměna zkušeností v oblasti práce a sociálních věcí. Sborník bude vytištěn v počtu 150 kusů a bude zpřístupněn v elektronické podobě na webových stránkách projektu www.stazeslovensko.cz, kde najdete i vybrané závěrečné zprávy účastníků odborných stáží a prezentace ze závěrečných seminářů.

Rádi bychom touto cestou poděkovali partnerovi projektu, kterým je Banskobystrický samosprávný kraj a všem zapojeným spolupracujícím organizacím na Slovensku, které se na projektu podílely i účastnicím a účastníkům, kteří se zúčastnili jednotlivých odborných stáží.