Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro poskytovatele služeb

Příprava Strategie rozvoje dostupnosti a kvality sociálních služeb Královéhradeckého kraje poskytovaných v komunitě

Logo - Spolufinancováno EU

27. 8. 2014 Autor: Petra Lehká

Cílem jedné z klíčových aktivit individuálního projektu Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji IV je vytvoření Strategie rozvoje dostupnosti a kvality sociálních služeb Královéhradeckého kraje poskytovaných v komunitě.

V prvním pololetí letošního roku zpracovali expertní pracovníci analýzy současného stavu a potřeb, jako odrazový můstek pro následnou identifikaci cílového stavu, změn, které je třeba přijmout, a návrh konkrétních opatření, jejichž prostřednictvím bude cílového stavu dosaženo. Analýzy se týkali těchto pěti oblastí:

- Dostupnost sociálních služeb ve vazbě na kapacitu, způsob zajištění služeb a potřeby

- Struktura uživatelů, potřeby uživatelů

- Stávající rozvojové záměry příspěvkových organizací

- Analýza provozních nákladů příspěvkových organizací, komparace s modelovými náklady služeb poskytovanými v komunitě

- Stavebně technický stav zázemí pro poskytování sociálních služeb provozovaných příspěvkovými organizacemi Královéhradeckého kraje - zjištění komplexních informací o stavu nemovitostí (a podmínkách jejich využívání)

V následujících šesti měsících bude pracovní skupina složená ze zástupců příspěvkových organizací, pracovníků komunitních sociálních služeb, pracovníků obcí a pracovníků krajského úřadu pracovat na vytvoření samotné Strategie. První setkání k vytvoření strategické části je naplánováno na 18.9.2014 na Krajském úřadu Královéhradeckého kraje. Finální dokument bude projednán se zadavateli a poskytovateli sociálních služeb v rámci kulatých stolů začátkem příštího roku a následně po zapracování případných připomínek bude v dubnu 2015 představen zastupitelům Královéhradeckého kraje.