Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro poskytovatele služeb

Královéhradecký kraj připravuje novou síť podporovaných sociálních služeb a připravuje se na přechod financování

Logo - Spolufinancováno EU

29. 7. 2014 Autor: Jiří Zeman

Počínaje prvním lednem 2015 se ve financování sociálních služeb zrealizují dlouho očekávané změny spočívající v přechodu financování z Ministerstva práce a sociálních věcí ČR na kraje, zároveň Královéhradecký kraj připravuje novou síť veřejně podporovaných sociálních služeb pro období platnosti střednědobého plánu sociálních služeb, tedy na roky 2015 a 2016.

Přechod financování

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR se rozhodlo nadále neodkládat platnost § 101a zákona o sociálních službách, jak bylo v minulosti zvykem. Jeho upravená podoba je nyní v Poslanecké sněmovně ČR. Účinnost přechodu financování by tak měla být od nového roku.

Vzhledem k tomu, že kraje stále čekají na vyhlášení výzvy MPSV, která upřesní povinnosti krajů při rozdělování finančních prostředků, jsou níže uvedené termíny předběžné a mohou se z důvodu odlišného postupu MPSV lišit. Stanovení přijatelných termínů navíc komplikuje fakt, že veškeré kroky, které Královéhradecký kraj činí při podání žádosti o dotaci na MPSV musí být schváleny zastupitelstvem kraje, toto může v případě odchylky od plánovaného postupu prodloužit dobu od přijetí do schválení žádostí.

Postup podání žádosti

Poskytovatelé budou i nadále podávat žádost prostřednictvím elektronické žádosti v aplikaci provozované MPSV (zřejmě OK systém), tato část tedy pro poskytovatele bude i nadále stejná. Výzvu k předkládání žádostí, smlouvu a metodiku čerpání dotace však připraví Královéhradecký kraj, metodika však musí vycházet z daných omezení ze strany MPSV. Podle připraveného harmonogramu by výzvu a další související dokumenty mělo schválit krajské zastupitelstvo 15. září 2014. Termín pro ukončení sběru žádostí od poskytovatelů by měl být zhruba v polovině října 2014.

V listopadu 2014 podává Kraj žádost na MPSV. Zde nastaví optimální výši dotace, která se však bude měnit s ohledem na skutečnou výši finančních prostředků alokovaných na sociální služby ve státním rozpočtu. Předpokládá se tak, že v 2. polovině prosince se Kraj dozví, kolik finančních prostředků bylo na financování služeb v kraji skutečně přiděleno.

V lednu 2015 budou odborem sociálních věcí Krajského úřadu Královéhradeckého kraje zpracovány konkrétní návrhy dotacím poskytovatelů podle schválené metodiky. Konečné dotace by tak měly být schváleny na zasedání únorového krajského zastupitelstva. Kraj obdrží první finanční prostředky z MPSV určené poskytovatelům do 31. března 2015, první finanční prostředky pro poskytovatele sociálních služeb tak mohou být vyplaceny začátkem dubna.

Poskytování vyrovnávací platby

Jednou z povinností krajů je dle metodiky MPSV zajistit slučitelnost poskytované finanční podpory s předpisy o veřejné podpoře. Královéhradecký kraj tak začne poskytovat dotaci jako součást vyrovnávací platby. Nově tak smlouva bude zahrnovat kritéria dostupnosti stanovená na úrovni přepočtených pracovníků přímé práce a kapacity vyjádřené počtem lůžek u pobytových zařízení a časové dostupnosti služby za týden. Zajištění dostupnosti pak bude minimálně na konci roku ověřováno zadavatelem.

Uplatněn bude také jednotný mechanismus výpočtu optimální vyrovnávací platby, výše skutečného naplnění vyrovnávací platby bude monitorována a v případě, že skutečná vyrovnávací platba přesáhne propočtené optimum, bude část poskytnutých dotací vrácena jako nadměrné vyrovnání. Pro příští rok však bude optimální vyrovnávací platba regulována s ohledem na výši poskytnutých dotací v minulých letech.

Tvorba Sítě podporovaných sociálních služeb Královéhradeckého kraje pro období 2015 a 2016

Vzhledem k ukončení platnosti stávající sítě podporovaných sociálních služeb bude vytvořena nová síť sociálních služeb s platností 2 roky. Tedy na období, po které je platný střednědobý plán sociálních služeb. Při tvorbě sítě Královéhradecký kraj vychází z vyhodnocení stávající Sítě podporovaných sociálních služeb Královéhradeckého kraje, Priorit formulovaných Strategií Královéhradeckého kraje v oblasti sociálních služeb 2011 – 2016 a priorit obecních samospráv v oblasti podpory sociálních služeb.

Rozšíření údajů o poskytovaných službách a rozdělení karet potřebnosti

Schválený dokument sítě sociálních služeb bude nově obsahovat více údajů než jen ty o personálu. Dojde ke zpřesnění stávajících údajů o působnosti a personálním vymezení. Nově by tak měl obsahovat údaje o převažující cílové skupině, časové dostupnosti služby.

Nově také dojde k rozdělení některých služeb dle karet potřebnosti. Rozdělení do karet potřebnosti vychází z požadavků na transparentnost a nediskriminaci při správě sítě sociálních služeb a oddělení stávajícího poskytování sociálních služeb od optimální podoby sítě služeb. Některých poskytovatelů se tak dotkne „rozdělení“ stávajících služeb na několik tzv. karet potřebnosti. Důvodem k rozdělení stávajících služeb je skutečnost, že je služba poskytována ve větším regionu, než je pro daný druh a cílovou skupinu obvyklé.

Vzhledem k tomu, že pravidla pro definici karet služeb vycházela z analýzy stávající sítě služeb, předpokládáme, že se toto rozdělení bude týkat cca 10 poskytovatelů v Královéhradeckém kraji. Změna pro ně nebude znamenat výraznější administrativní zátěž. O těchto změnách budou dotčení poskytovatelé individuálně informováni během srpna 2015.

Od letošního roku bude síť v novém systému

Již v srpnu 2014 bude spuštěn „Systém řízení sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji“. Jedná se o internetovou aplikaci, která umožní vzdálenou správu sítě s přístupem poskytovatelů, obcí a kraje. Systém je připravován tak, aby mohl prostřednictvím něho být spravován rozsah zajištění služeb (definovaných v síti), zveřejnění výpočtů vyrovnávací platby a sledování jejího naplnění a podílů jednotlivých zadavatelů, stejně jako kontrola skutečného rozsahu zajištění služeb definovaných smlouvou o poskytnutí dotace.

Výhledově by tak poskytovatelé nemuseli v rámci dotací z rozpočtů samospráv podávat žádosti o dotace, ale na základě pověření k výkonu služby obecného hospodářského zájmu by s nimi byla uzavírána smlouva o poskytnutí veřejné finanční podpory formou vyrovnávací platby. Výrazně by tak poskytovatelům ubyla administrativa s podáním žádostí. Systém počítá s jednotným přístupem kraje i všech relevantních obcí financující služby na území kraje.

V letošním roce poskytovatelé budou systém používat pouze pro kontrolu údajů obsažených v síti sociálních služeb. Aktualizace údajů bude zatím prováděna způsobem známým z minulých let.

Školení k obsluze elektronického Systému řízení sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji 11. srpna 2014 v sídle Královéhradeckého kraje. Časy zahájení seminářů budou upřesněny v pozvánce zveřejněné na webových stránkách http://socialnisluzby.kr-kralovehradecky.cz.

Jaký bude harmonogram aktualizace sítě

Personální vymezení rozsahu služeb pro síť bude vycházet ze Sítě podporovaných sociálních služeb Královéhradeckého kraje pro období 2013 a 2014. Její aktuální stav je dostupný na http://socialnisluzby.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/socialni-oblast/rozvoj-soc-sluzeb/plan-rozvoje-soc-sluzeb/krajsky-plan-rozvoje-socialnich-sluzeb-10406/

Do 7. srpna 2014 bude na stránkách http://socialnisluzby.kr-kralovehradecky.cz a v aplikaci Systému řízení sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji zveřejněn návrh Sítě veřejně podporovaných sociálních služeb pro období 2015 a 2016.

Podněty na aktualizaci sítě sociálních služeb lze zasílat na formuláři zveřejněného na stránkách http://socialnisluzby.kr-kralovehradecky.cz/cz/poskytovatele/strategicke-dokumenty/soc-sluzby/aktualizace-site-podporovanych-socialnich-sluzeb-kralovehradeckeho-kraje-pro-obdobi-2013-a-2014-60736/. V průběhu srpna je také možnost s pracovníky odboru sociálních věcí konzultovat zamýšlené změny v nastavení rozsahu jednotlivých služeb, případně předložení podnětu na zařazení nových služeb do sítě. Zkušenosti z minulých let ukazují, že podání podnětu je vhodné projednat již při jeho přípravě.

Termín ukončení sběru podnětů je stanoven na 29. srpna 2014, přičemž vyjádření obecních samospráv postačí předložit do 12. září 2014. Novou síť schválí zastupitelstvo kraje na svém zasedání 27. října 2014. Nová síť bude zveřejněna na stránkách http://socialnisluzby.kr-kralovehradecky.cz a v aplikaci Systému řízení sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji do 14 dnů od schválení zastupitelstvem. Po tomto datu také poskytovatelé zařazení do sítě veřejně podporovaných sociálních služeb obdrží pověření k výkonu služby poskytované v obecném hospodářském zájmu.

Projednání návrhů aktualizace sítě sociálních služeb a aktuální podrobné informace k dotacím na poskytování sociálních služeb ze státního rozpočtu pro rok 2014 získají poskytovatelé a obce na setkání, které se uskuteční ve spolupráci s městskými úřady:

8. 9. 2014            Jičín (pro poskytovatele a obce z PO3 Jičín), od 8.30 hodin ve velké asedací místnosti Městského úřadu Jičín, Žižkovo nám. 18, Jičín a Hořice (pro poskytovatele a obce z PO3 Nová Paka a Hořice), od 13.00 hodin v divadlelním sále, Městského úřadu v Hořicích, nám. Jiřího z Poděbrad342, Hořice

9. 9. 2014             Trutnov (pro obce a poskytovatele z okresu Trutnov), od 9.00 hodin, v malém sále Městského úřadu Trutnov, Slovanské nám. 165, Trutnov 

10. 9. 2014          Náchod (pro obce a poskytovatele z okresu Náchod), od 9.00 hodin, v zasedací místnosti č. 233, Městského úřadu v Náchod, Palachova 1303, Náchod

11. 9. 2014          Hradec Králové (pro poskytovatele a obce z okresu Hradec Králové), od 9.00 hodin, v sále zastupitelstva 9-N2.906, Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, Pivovarské nám. 1245, Hradec Králové 

12. 9. 2014          Rychnov nad Kněžnou (pro poskytovatele a obce z okresu Rychnov nad Kněžnou), od 9.00 hodin, v zasedací místnosti č. 200, Městského úřadu v Rychnově nad Kněžnou, Havlíčkova 136, Rychnov nad Kněžnou

Soubory ke stažení