Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro poskytovatele služeb

Informace o dokončených produktech projektu

Logo - Spolufinancováno EU

22. 7. 2015 Autor: Ivana Havránková

Hlavním cílem projektu „Podpora činnosti orgánu sociálně-právní ochrany dětí Krajského úřadu Královéhradeckého kraje“ (zkrácený název Podpora orgánu SPOD) reg. č. CZ.1.04/3.1.03/C2.00091 bylo vytvořit optimální podmínky pro činnost orgánu sociálně-právní ochrany dětí Krajského úřadu Královéhradeckého kraje. Projekt byl podpořen z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR částkou 3 357 889,32 Kč.

Na realizaci projektu se podíleli pracovníci oddělení sociálních služeb a sociálně-právní ochrany dětí Krajského úřadu královéhradeckého kraje ve spolupráci s odborníky v oblasti náhradní rodinné péče, zejména s vybranými obcemi s rozšířenou působností v kraji, dále s oborníky z oblasti justice, zdravotnictví, školství, neziskového sektoru a vědeckými odborníky z univerzit v ČR i ze zahraničí.

Zdánlivě strohé administrativní procesy byly obohaceny přátelským duchem mezilidské komunikace profesionálů z různých oborů, kterých se problematika sociálně-právní ochrany dětí a náhradní rodinné péče dotýká.

Výstupem z projektu jsou Metodika pěstounské péče na přechodnou dobu pro Krajský úřad Královéhradeckého kraje (dále metodika) a webová aplikace Průvodce systémem pro pěstouny a žadatele o pěstounskou péči na přechodnou dobu (dále průvodce), online dostupný z http://ospod.kr-kralovehradecky.cz/

Metodika je pro krajské úředníky koncipována s cílem reflektovat nastavení a zavádění nových inovativních metod práce pro sociální pracovníky včetně začlenění aktuálního legislativního vymezení v oblasti náhradní rodinné péče – pěstounské péče na přechodnou dobu. V dílčích fázích metodiky jsou definovány vstupy a výstupy, je popsán obsahový rámec každé fáze s přiřazením činností pro výkon aktivit - sociální pracovník a klient, činnosti sociálního pracovníka v rámci oddělení a činnosti sociálního pracovníka vůči jiným subjektům a institucím participujícím v procesu pěstounské péče na přechodnou dobu. Jednotlivé části metodiky popisují oblasti - příprava na setkání se zájemcem/žadatelem, setkání s klientem, intervence s klientem, evaluace a reflexe, monitoring. Metodika respektuje základní tezi OSPOD KHK v péči o dítě, kdy sociální pracovník musí mít na zřeteli především zájem a blaho dítěte.

Průvodce přináší uživatelsky příjemné prostředí, kde si uživatel může vyhledat potřebné informace k tématu pěstounské péče na přechodnou dobu. V aplikaci je sestavena mapa pomoci - adresář, dávky a kontakty na subjekty v procesu pěstounské péče na přechodnou dobu (například obce s rozšířenou působností v kraji, doprovázející organizace, justice, školství, zdravotnictví a další instituce ve veřejné správě). V průvodci je také zřízena interní sekce pro vstup registrovaných pěstounů. Webová aplikace průvodce je určena pro pěstouny i pro další zájemce.

Fotogalerie