Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro poskytovatele služeb

Individuální projekt Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji IV úspěšně naplněn

Logo - Spolufinancováno EU

2. 7. 2015 Autor: Petra Lehká

K 30.6.2015 Královéhradecký kraj ukončil realizaci v pořadí čtvrtého projektu Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.

Projekt svými aktivitami pokrýval hned několik klíčových oblastí. První z nich je rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb pro osoby s postižením poskytovaných v komunitě. V prvním pololetí roku 2014 nejprve zpracovali expertní pracovníci analýzu současného stavu a potřeb jako odrazový můstek pro následnou identifikaci cílového stavu, změn, které je třeba přijmout. Následně byl pracovní skupinou složenou ze zástupců příspěvkových organizací, pracovníků komunitních sociálních služeb, pracovníků obecních úřadů a Krajského úřadu Královéhradeckého kraje připraven Návrh Strategie rozvoje dostupnosti a kvality sociálních služeb Královéhradeckého kraje poskytovaných v komunitě. K návrhu vize, cílů a opatření se mohli vyjádřit i ostatní zadavatelé a poskytovatelé sociálních služeb na kulatých stolech, které se konaly začátkem letošního roku. V červnu byli na semináři s návrhy seznámeni zastupitelé Královéhradeckého kraje. Finální dokument bude předložen k projednání orgánům Královéhradeckého kraje v průběhu druhého pololetí 2015.

Kvalita poskytovaných sociálních služeb byla v rámci projektu podporována prostřednictvím vzdělávání a sdílení zkušeností. Uskutečnily se čtyři tematické porady zástupců příspěvkových organizací poskytujících pobytové sociální služby lidem s postižením a osm seminářů pro poskytovatele sociálních služeb pro osoby s postižením věnovaných aktuálním tématům souvisejícím se změnami způsobu poskytování pobytových služeb podporujících setrvání či začlenění osob s postižením do života komunity.

Jedna z aktivit byla připravena na míru Ústavu sociální péče pro tělesně postižené v Hořicích v Podkrkonoší s cílem připravit poskytovatele a jeho zaměstnance na poskytování komunitních služeb, na změny, které komunitní způsob poskytování služeb přináší. Celkem 21 zaměstnanců ÚSP Hořice se zúčastnilo odborných stáží a 53 osob úspěšně absolvovalo akreditované vzdělávání. Zařízení díky projektu mohlo využívat i služeb externích konzultantů a supervizní podpory kvalifikovaného odborníka.

Podpořeno bylo řízení sítě sociálních služeb ve spádových územích obcí s rozšířenou působností Hořice, Dvůr Králové nad Labem, Nová Paka, Trutnov. Pro jednotlivá území byly zpracovány sociodemografické analýzy, zhodnoceny kapacity, financování a potřebnost sociálních služeb a navržena opatření ke zvýšení efektivity sociálních služeb v daných územích. Vytvořeny byly také informační materiály pro zájemce o služby a pečující osoby. Projekt podpořil rovněž procesy plánování sociálních služeb na území obce s rozšířenou působností Jičín. Jedním z výstupů této aktivity je zpracovaný Plán rozvoje sociálních služeb pro správní území města Jičín pro období 2015 – 2018.

Vybraným deseti obcím na území kraje projekt zajistil konzultační podporu k nastavení procesů realizace činností sociální práce. Nechyběla ani nabídka akreditovaného vzdělávání pro sociální pracovníky, zaměřeného na rozvoj poradenských dovedností či metodu případových konferencí. Celkem úspěšně absolvovalo tyto kurzy 26 sociálních pracovníků. Pro zadavatele a poskytovatele služeb se na území okresů Broumov a Dvůr Králové nad Labem uskutečnili diskusní semináře věnované tématu zefektivnění práce s ohroženou rodinou.

Dosavadní kroky učiněné v řízení sítě sociálních služeb Královéhradeckého kraje završil projekt aktivitou, která spočívala ve vytvoření a nastartování systému řízení a aktualizace Sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji a koordinace financování sociálních služeb. Data a informace o síti a jejím financování jsou tak díky projektu přístupné kromě pracovníků sociálního odboru krajského úřadu i poskytovatelům sociálních služeb, zřizovatelům a zástupcům zadavatelů sociálních služeb.

V rámci projektu se uskutečnila i série seminářů, čtyřdenních workshopů a pro zájemce individuální konzultace věnované tématům souvisejícím s veřejnou podporou, veřejnými zakázkami z pohledu poskytovatele sociálních služeb a realizací veřejných zakázek z pohledu kontroly a auditu. Nebyly opomenuty ani dopady rekodifikace občanského a obchodního práva na oblast sociálních služeb a aplikace vybraných otázek nové právní úpravy do praxe zadavatelů a poskytovatelů sociálních služeb.

Poslední aktivitou projektu byla nabídka bezplatné podpory odborného konzultanta v oblastech klíčových pro rozvoj kvality služeb. Konzultace využilo celkem 29 poskytovatelů sociálních služeb v Královéhradeckém kraji, projednáván byl proces jednání se zájemcem o službu, individuálního plánování, otázka personálního řízení a další.

Projekt Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji IV byl realizován v období září 2013 až červen 2015. Celkem bylo díky projektu podpořeno 659 osob (z toho 365 osob využilo podporu více než jednou) a vytvořeno bylo 8 nových produktů. Projekt byl financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu České republiky. Více o projektu na webu http://socialnisluzby.kr-kralovehradecky.cz