Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro poskytovatele služeb

DOMOV NA STŘÍBRNÉM VRCHU úspěšně pokračuje v evropském projektu

Logo - Spolufinancováno EU

9. 4. 2015 Autor: Ivana Havránková, MCS

Projekt „Příprava transformace Domova Na Stříbrném vrchu“, číslo CZ.1.04/3.1.03/87.00029, je financování z ESF prostřednictvím OP LZZ a státního rozpočtu ČR. Cílem projektu je připravit Domov Na Stříbrném vrchu na transformaci pobytové služby tak, aby se transformace v tomto zařízení stala trvale udržitelným a opakovatelným procesem. Projekt probíhá v období od 1. 11. 2013 do 30. 6. 2015, tj. 20 měsíců.

Obsahem projektu je soubor vzájemně provázaných aktivit, které kladou důraz a pokrývají hlavní oblasti přípravy zařízení na transformaci. Kzákladním oblastem aktivit přináleží - vytvoření metodiky procesu transformace, vstupní analýzy současného stavu, vytvoření transformačního plánu, revize a aktualizace vnitřní dokumentace zařízení, příprava a vzdělávání zaměstnanců (workshopy, akreditované vzdělávání), práce sindividuálními plány klientů, vytipování, informování a zapojení stěžejních zainteresovaných stran, (re-)definování nebo upevnění role jednotlivých aktérů transformační sítě, kalibrace na požadavky zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, vplatném znění a Evropského rámce pro kvalitu sociálních služeb, Kritéria transformace (postup MPSV č.4/2009), transformačním plánem kraje apod.

Primární cílovou skupinou podpořenou projektem jsou odborní zaměstnanci DOMOVA NA STŘÍBRNÉM VRCHU, sekundární cílovou skupinou jsou uživatelé služeb v zařízení.

Projekt byl rozdělen na tzv. klíčové aktivity:

  1. Administrace projektu
  2. Vytvoření metodiky procesu transformace
  3. Analýza současného stavu z pohledu transformace
  4. Vytvoření transformačního plánu zařízení
  5. Aktualizace vnitřní dokumentace poskytovatele
  6. Podpora zvyšování odborných kompetencí, znalostí a dovedností pracovníků zařízení
  • workshop „přijímání změn CS“
  • workshop „ kasuistické semináře“
  • workshop „kritéria transformace“
  • SWOT analýza potřeb CS
  • akreditované vzdělávání
  1. Budování základů přirozené komunitní sítě zainteresovaných stran podílejících se na transformaci
  2. Odborná Rada pro transformaci
Vprojektu probíhají a realizují se konzultace, workshopy i akreditované vzdělávání. Cílová skupina společně vytvoří dokumenty, které budou mít zásadní význam pro plánování transformace. V práci cílové skupiny pomáhají odborní konzultanti a specialisté sociální sítě. Vprojektu byla také zřízena pozice manažerky cílové skupiny a přípravy transformace.

Realizace projektu a aktivit probíhá vsouladu sharmonogramem projektu.

Výstupy projektu jsou nové/inovované produkty – Metodika procesu transformace, Analýza současného stavu uživatelů a zdrojů zařízení z pohledu transformace, Transformační plán zařízení a Mapa místní sítě pro podporu transformace.

Ivana Havránková, MCS
elemonia@seznam.cz
tel.: 702 212151