Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaHradeckoPamátky

Technické památky na Hradecku

      Nejvíce památek se nachází v Hradci Králové (Městské lázně, labské vodní elektrárny a mosty ...)

bydžovská lhotka-sušárna čekanky

Bydžovská Lhotka – sušárna čekanky

Jedna z posledních sušáren v České republice dochována v původní podobě. Sušenou čekanku dále zpracovávali rozemletím jako kávovou náhražku. Výsledný výrobek se nazýval cikorka. Známá byla Balounkova cikorka vyráběná v Novém Bydžově.

cs.wikipedia.org/wiki/Bydžovská_Lhotka


náhon Alba

Třebechovice pod Orebem – vodní kanál Alba

Vodní náhon pochází z 16. století, dosahuje délky 18 km. 2-4 m široké koryto kanálu je zčásti zpevněno a místy vedeno nad terénem. Náhon je jímán u Častolovic, vede přes Čestice do Týniště nad Orlicí a Třebechovic pod Orebem, kde ústí do řeky Dědiny.

www.alba.hu.cz


Hradec Králové - Hučák

Hradec Králové – Labská vodní elektrárna

Nejen technicky, ale i umělecky zajímavá secesní stavba parní vodní elektrárny na Labi z r.1909 s turbínovou stanicí pro hydroelektrárnu, novým mostem a jezem, zvaným „Hučák“. Možné prohlídky dodnes funkčního ojedinělého komplexu.

http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/obnovitelne-zdroje/informacni-centrum.html


Hradec Králové - městské lázně

Hradec Králové – Městské lázně

Funkcionalistická budova byla postavena v roce 1933. Svým třicetimetrovým bazénem a dodnes funkčním vlnobitím se lázně staly nejmodernější krytou plovárnou v republice. V současné době jsou lázně rozšířeny o zábavní vodní park.

http://www.snhk.cz/index.php?page=1135071920


Hradec Králové - Moravský most

Hradec Králové – Moravský most s elektrárnou

Moravský most zbudovaný na řece Orlici při její regulaci v letech 1910-1914. Spojuje silnicí staré město s novým Hradcem Králové. Vodní průtočná elektrárna byla k mostu přistavěna v letech 1913-1914.

http://www.turistika.cz/turisticke-cile/detail/hradec-kralove-moravsky-jez-vodni-elektrarna-na-orlici


Hradec Králové - Pražský most

Hradec Králové – Pražský most

Jednoobloukový železný most přes řeku Labe byl postaven v roce 1910 podle J. Kotěry, který jej povýšil na ozdobu města. Konstrukce mostu je opatřena osvětlovacími stožáry a oblouky nad vozovkou a kruhovými stavbami na předmostích.

http://www.izdoprava.cz/view.php?nazevclanku=prazsky-most-v-hradci-kralove-pripomina-vyznamneho-ceskeho-architekta&cisloclanku=2008110002


Hradec Králové - most v Pláckách

Hradec Králové / Plácky – silniční most

Silniční most přes Labe pochází z počátku 20.stol. Konstrukce mostu je betonová, o jednom nízkém segmentovém oblouku se zapřením do mohutných nábřežních pilířů. Jedná se o velice vzácnou technickou památku s vnějším secesním ztvárněním.


Technické památky na Hradecku

Popovice – vodní mlýn

Roubený patrový vodní mlýn. Vnitřní mlýnské vybavení se nedochovalo. Vodní náhon je rouben vrbovou alejí. V sousedství je památný dub – nejstarší dub na Královéhradecku.


Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO