Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaKladské pomezí

KLADSKÉ POMEZÍ

Kladské pomezí

V severovýchodní části Královéhradeckého kraje se rozkládá Kladské pomezí, krajina, která uspokojí i velice náročného návštěvníka pozoruhodným přírodním bohatstvím i kulturními a historickými památkami a různými slavnostmi.

Přírodní jedinečnost severovýchodní části Kladského pomezí potvrzuje fakt, že byla, spolu s územím sousedního Policka, v roce 1991 vyhlášena Chráněnou krajinnou oblastí Broumovsko s celkovou rozlohou 410 kilometrů čtverečních.

Kladské pomezí

Adršpašské skály

Charakteristickým prvkem Kladského pomezí jsou rozsáhlá skalní města jako Adršpašské a Teplické skály, Broumovské stěny, Ostaš, Křížový vrch, Borek a Kočičí skály. Broumovské stěny tvoří nesouměrný dvanáctikilometrový hřbet, z něhož vystupuje celá řada skalních útvarů. Nejpůsobivější partie Adršpašsko-teplických skal přibližují celoročně otevřené prohlídkové okruhy, jejichž součástí jsou dva vodopády. Horní jezírko ve skalním městě Adršpach nabízí projížďky na pramicích.

Staré Bělidlo


Národní přírodní památka Babiččino údolí, jehož pojmenování je odvozeno z názvu knihy Babička od Boženy Němcové, propojuje na ploše více než tří set hektarů cenné přírodní prvky s citlivým zásahem člověka. V údolí se nacházejí stavby a místa známé z knihy – empírový zámek Ratibořice, Staré bělidlo, Panský mlýn i nechvalně proslulý Viktorčin splav.


Broumovský klášter


Krajina broumovské kotliny, orámovaná Broumovskými stěnami, Mirošovickými stěnami a Javořími horami, tvořila od svého trvalého osídlení jediné panství, jehož vlastníkem byl benediktýnský broumovský klášter. Ten vtiskl celému prostoru nejen síť vesnic, ale počátkem 18. století také jednotnou tvář vesnických kostelů, jejichž stavební plány tvořili mistři českého baroka Kryštof a Kilián Ignác Dientzenhoferové.



Video - Kladské pomezí


Přílohy ke stažení:

Název přílohy Popis Typ Velikost
KLADSKÉ POMEZÍ mapa 1:100 000 pdf 4463 kB

Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO