Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaHradeckoPamátky

Muzea a galerie na Hradecku

      Oblast Hradecka je přímo mekkou muzeí a galerií.

Muzea a galerie na Hradecku

Hořiněves – Rodný dům Václava Hanky

Život a dílo obrozence Václava Hanky v jeho rodném domku v Hořiněvsi, který je zároveň významným objektem lidové architektury.

www.horineves.cz


Hradec Králové - Galerie moderního umění

Galerie moderního umění v Hradci Králové rozsahem a kvalitou uměleckých sbírek patří mezi nejvýznamnější galerie v České republice. Rozsáhlá expozice sleduje vývoj českého výtvarného umění od přelomu 19. a 20. století až po tvorbu současných autorů.

www.galeriehk.cz


Hradec Králové – Galerie Vladimíra Preclíka

Stálá expozice v RegioCentru Nový pivovar v Hradci Králové je sestavena z plastik, obrazů a grafických listů, které Královéhradeckému kraji daroval Vladimír Preclík.

www.galeriehk.cz


Muzea a galerie na Hradecku

Hradec Králové – Hvězdárna a planetárium

Hvězdárna a planetárium nabízí pro návštěvníky řadu programů – Planetární a Galaktickou stezku, večerní programy a pozorování, programy pro děti, pozorování slunce, astronomický kroužek, astronomický klub, přednášky, výstavy.

www.astrohk.cz


Muzea a galerie na Hradecku

Hradec Králové – Letecké muzeum

Letecké muzeum v Hradci Králové prezentuje dobový hangár s exponáty z 1. světové války, dobový důstojnický klub z roku 1917, hangár pro letouny z 2. světové války, vojenská letadla 1945 - 2002 a další vojenskou techniku.

www.letajicicirkus.cz


Muzea a galerie na Hradecku

Hradec Králové – Muzejní expozice sdělovací a zabezpečovací techniky

Unikátní sbírka zařízení a prvků železniční sdělovací a zabezpečovací techniky, provozované na našem území, a to od počátků železnice po 20. století. Řada exponátů je funkční a návštěvníci si mohou jejich činnost sami vyzkoušet.

www.os.cd.cz/muzeum/meszt


Muzea a galerie na Hradecku

Hradec Králové – Muzeum východních Čech

Je jedním z největších regionálních vlastivědných muzeí. Shromažďuje a zpřístupňuje archeologické, historické a přírodovědné sbírky. Sídlí v monumentální budově navržené architektem Janem Kotěrou, od roku 1995 národní kulturní památka.

www.muzeumhk.cz


Muzea a galerie na Hradecku

Chlum – Památník bitvy 1866

V prostoru bojiště bitvy 3. července 1866 bylo v roce 1936 vybudováno válečné muzeum, které představuje výstroj a výzbroj zúčastněných armád. Památková zóna zahrnuje území okolních obcí s množstvím pomníků, hrobů i hromadných pohřebišť.

www.muzeumhk.cz


Muzea a galerie na Hradecku

Chlumec nad Cidlinou – Městské muzeum Loreta

Nachází se v areálu bývalého kláštera v Chlumci nad Cidlinou. Expozice věnované nejstarším dějinám města, historické zemědělské technice, selským bouřím roku 1775, školství, sportu a dalším regionálním zajímavostem.

www.chlumec-n-cidlinou.cz


Muzea a galerie na Hradecku

Krňovice – Podorlický skanzen Krňovice

Podorlický skanzen v Krňovicích je budován od roku 2002. Představuje objekty místní lidové architektury Hradecka a podhůří Orlických hor včetně stodol, dvorů, nářadí, strojů apod. Zahrnuje jak původní přenesené objekty, tak rekonstrukce.

www.krnovice.cz


Muzea a galerie na Hradecku

Nový Bydžov – Městské muzeum

Seznamuje s pravěkem Novobydžovska, cechovními i uměleckými památkami, s venkovským národopisem, se sochami naivního umělce Václava Kučery - Křapíka. Samostatná galerie představuje 200 výtvarných děl umělců 19. a 20. století.

www.novybydzov.cz


Osice – Památník Františka Škroupa

Pamětní síň skladatele české národní hymny a místního rodáka je umístěná v budově fary. Expozice se váže k jeho životu a dílu v dobových souvislostech.

www.osice.cz


Muzea a galerie na Hradecku

Třebechovice pod Orebem – Třebechovické muzeum betlémů

Národní kulturní památka Třebechovický Proboštův betlém představuje unikátní mechanický dřevěný lidový betlém z 19. století. Má více než 2000 figur, z toho 400 pohyblivých. V muzeu jsou i desítky další betlémů z České a Slovenské republiky.

www.betlem.cz


Muzea a galerie na Hradecku

Všestary – Centrum experimentální archeologie

Centrum experimentální archeologie - pravěká vesnice s objekty typickými pro období staršího zemědělského pravěku. Kulturní, pohřební, řemeslnický, obytný a zemědělský areál, který vznikal výhradně s využitím pravěkých postupů a nástrojů.

www.cestovatel.cz/clanky/vsestary-centrum-zive-experimentalni-archeologie


Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO