Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro poskytovatele služeb

Záměr Královéhradeckého kraje na uzavření smluv o horizontální spolupráci

Logo - Spolufinancováno EU

25. 1. 2023

Královéhradecký kraj, se sídlem Pivovarské náměstí 1245/2, 500 03 Hradec Králové, IČO: 70889546, požádal Českou republiku – Ministerstvo práce a sociálních věcí v roli poskytovatele dotace o podporu z Operačního programu Zaměstnanost plus („OPZ+“) v rámci výzvy číslo 03_22_006 označené názvem „Podpora procesů ve službách - kraje (1)“.

V předchozí větě uvedená Žádost o podporu se vztahovala k realizaci projektu s názvem „Rozvoj regionálního partnerství v sociální oblasti na území obcí Královéhradeckého kraje III“, registrační číslo CZ.03.02.02/00/22_006/0000241 („Projekt“).

Projekt podporuje aktivity zaměřené na navázání či prohlubování regionálních partnerství v oblasti sociálních služeb a na podporu procesu plánování sociálních služeb na území Královéhradeckého kraje. Cílem Projektu je zajištění procesů plánování sociálních služeb, posílení řídící a zadavatelské funkce obcí, nastavení informačních aktivit a systému vyhodnocování potřeb, posílení koordinační role obcí v oblasti aktivit pro pečující osoby a podpoření obcí v roli koordinátora sociálního bydlení.

Výše uvedené žádosti Královéhradeckého kraje („KHK“) bylo vyhověno Rozhodnutím o poskytnutí dotace č. OPZ+/2.2/006/0000241 („Rozhodnutí“). Poskytovatel dotace stanovil, že účelem dotace je prohloubit regionální partnerství v sociální oblasti a podpořit proces plánování sociálních služeb na území KHK; dále stanovil, že účel dotace musí být naplněn prostřednictvím realizace klíčových aktivit Projektu za současného splnění podmínek daných v Rozhodnutí.

KHK se rozhodl postupovat při plnění klíčových aktivit Projektu tak, že s vybranými subjekty, které participují na Projektu dle Příloh tohoto dokumentu (dále jen „subjekty Projektu“), využije synergický systém spolupráce směřující k naplnění společného cíle KHK a subjektů Projektu zajišťovat ve veřejném zájmu sociální služby na základě § 94 a § 95 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů.

KHK zamýšlí pro účely zakotvení pravidel spolupráce směřující k naplnění výše uvedeného cíle zahájit po schválení tohoto dokumentu se subjekty Projektu proces směřující k uzavření jednotlivých smluv o horizontální spolupráci podle ust. § 12 zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek, ve znění pozdějších předpisů („ZZVZ“), a ust. § 1746 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů („OZ“).

K návrhu smluv o horizontální spolupráci se budou moci všechny subjekty Projektu s dostatečným předstihem vyjádřit, přičemž o finálním obsahu budoucích smluv bude s jednotlivými subjekty Projektu jednáno. Předmětem jednotlivých jednání bude především nastavení pravidel spolupráce budoucích smluvních stran v rámci zajištění procesu plánování sociálních služeb při plnění cílů Projektu.

Dohodnutý obsah spolupráce mezi KHK a subjekty Projektu, který bude předmětem smlouvy o horizontální spolupráci, je blíže rozveden v přílohách tohoto dokumentu a je vždy specifikován zvlášť pro daný subjekt Projektu. Subjekt Projektu obdrží od KHK za plnění, která bude zařizovat v souladu s touto smlouvou, finanční prostředky ke krytí skutečně vynaložených nákladů na zajištění předmětných plnění v rámci zasmluvněného rozsahu spolupráce. Maximální výše nákladů, které mohou být danému subjektu Projektu tímto způsobem poskytnuty, je uvedena v přílohách tohoto dokumentu.

KHK deklaruje, že poskytne v projektu uvedeným subjektům vždy potřebou součinnost k naplnění všech aktivit, které budou předmětem dané smlouvy o horizontální spolupráci, a zajistí subjektům Projektu další plnění, která budou blíže specifikována ve smlouvě o horizontální spolupráci, spočívající zejména ve formě zajištění vybraných podkladů či zajištění metodické podpory.

Součástí tohoto dokumentu jsou následující přílohy, které se vztahují k jednotlivým subjektům Projektu - viz. Soubory ke stažení

V Hradci Králové dne 16.11.2022

Mgr. Martina Berdychová
náměstkyně hejtmana

Soubory ke stažení