Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaOrlické hory a PodorlickoPamátky

Hrady a zámky v Orlických horách a Podorlicku

      zámky v častolovicích, Doudlebách n.O, Kostelci n.O., Kvasinách, Opočně, Potštejně a v Rychnově nad Kněžnou, zřícenina hradu v Potštejně

Častolovice - zámek

Častolovice - zámek

Pozdně renesanční zámek z let 1588 - 1644 postaven na místě původní vodní tvrze. Rozsáhlá sbírka obrazů, portréty českých králů. Specializované prohlídky pro nevidomé. Anglický park, obora s bílými daňky, dětské hřiště i mini zoo.

www.zamek-castolovice.cz | Častolovice


Doudleby n.O.

Doudleby nad Orlicí - zámek

Malé venkovské šlechtické sídlo bylo přestavěno v letech 1585 - 1590 na místě středověké tvrze Mikulášem z Bubna a Litic na renesanční zámek čtvercového půdorysu s bohatou sgrafitovou výzdobou. Přilehlý anglický park se vzácnými dřevinami.

www.zamek-doudleby.cz | Doudleby nad Orlicí


Kostelec n.O.

Kostelec nad Orlicí - zámek

Zámek postavený v empírovém stylu v letech 1829 – 1833. Rozsáhlý anglický park (42 h) v přírodně krajinářském slohu byl zakládán postupně během výstavby zámku. V této přírodní rezervaci je mnoho vzácných druhů stromů i rostlin.

www.castolovice.info/kostelec-nad-orlici.php | Kostelec nad Orlicí


Kvasiny

Kvasiny - zámek

Trojkřídlý klasicistní zámek byl postaven koncem 17. století na místě bývalé tvrze na ostrohu nad řekou Bělou. Je obklopen desetihektarovým parkem s mnoha krásnými a vzácnými stromy. Pro koncerty, výstavy a slavnosti slouží Lovecký sál.

www.obec-kvasiny.cz | Kvasiny


zámek Opočno

Opočno - zámek

Národní kulturní památka. Jeden z nejmohutnějších a nejvýznamnějších renesančních zámků v Čechách vyniká především obrazárnou s kolekcí zejména italského a holandského malířství, unikátní rozsáhlou zbrojnicí a bohatou knihovnou.

www.zamek-opocno.cz | Opočno


zámek Potštejn

Potštejn - zámek

Barokní zámek byl postaven v letech 1749 – 1755 podle vlastního návrhu hrabě Chamaré, jako náhradu za starý zpustlý hrad. Je veřejnosti přístupný a lze zde shlédnout např. historickou expozici, mramorový sál a kapli Nejsvětější Trojice.

www.zamekpotstejn.cz | Potštejn


Orlické hory - Potštejn

Potštejn - zřícenina hradu

Trosky mohutného gotického hradu, jehož historie sahá do 13. století. Hrad Potštejn je jednou z nejrozsáhlejších zřícenin v Čechách. Dochováno je opevnění, hradní brány, kaple, hradní palác je rekonstruován. Malebné okolí.

www.potstejn.cz | Potštejn


zámek Rychnov nad Kněžnou

Rychnov nad Kněžnou - zámek

Raně barokní zámek s terasou byl dokončen v r.1690, výrazně byl přestavován v 18. století. Jsou zde vystaveny soubory kolowratské obrazárny, kolowratského skla a knihovna rukopisů. V areálu je umístěno Muzeum a galerie Orlických hor.

www.kolowrat.com | Rychnov nad Kněžnou


Autor: admin admin

Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO