Portál sociálních služeb

Sociální službyInformace pro poskytovatele služebStrategické dokumentyPlán sociálních služebHistorie procesu plánování sociálních služeb

Rok 2008: Přehled činnosti a výstupů Královéhradeckého kraje v plánování sociálních služeb

26. 11. 2008 Autor: Milan Šveřepa

Přehled činnosti Královéhradeckého kraje v plánování rozvoje sociálních služeb v roce 2008.

Přehled činnosti Královéhradeckého kraje v plánování rozvoje sociálních služeb v roce 2008.

Řídící skupina a další koordinační činnosti

26. února: Deváté jednání řídící skupiny.
Diskuze ke službám sociálního poradenství v kraji, především pro osoby se zdravotním postižením. Prezentace poskytovatelů služeb poradenství: Rada seniorů ČR, Centrum zdravotně postižených Královéhradeckého kraje, Národní rada osob se zdravotním postižením, Tyflocentrum Hradec Králové, Občanské poradenské středisko. Podnět ke vzniku pracovní skupiny poradenství.
Prezentace nových záměrů služeb: Dílny tvořitovosti, podpora zaměstnávání osob se zdravotním postižením na Opočensku. Moje budoucnost, podpora lidem opouštějícím zařízení ústavní výchovy. Centrum pro duševní zdraví a Péče o duševní zdraví, služby pro duševně nemocné.

24. – 25. dubna. Desátá řídící skupina.
Projednání návrhu krajských dotací sociálním a navazujícím službám.
Prezentace připravovaných individuálních projektů kraje. Prezentace nového Plánu začleňování seniorů v Královéhradeckém kraji. Diskuze k benchmarkingu sociálních služeb a další aktuality.
Prezentace terénní sociální práce ve vyloučených lokalitách, Romodrom.

13. a 14. listopadu. Jedenáctá řídící skupina.
Projednání návrhu dotací MPSV pro rok 2009.
Prezentace individuálních projektů kraje. Seznámení s výsledky pracovní skupiny poradenství.
Prezentace služby tísňové péče, Život 90 Hradec Králové.

červen a listopad: Dvě jednání pracovní skupiny k poradenství zaměřená na identifikaci a řešení duplicit ve službách poradenství v kraji. Hlavní výstupy: základní teze k financování služeb poradenství v kraji, rozhodnutí v dalších jednáních pokračovat na úrovni obcí (okresů), návrh možného zjednodušení administrativy úpravou registrací služeb poradenství.

Podpora plánování v Královéhradeckém kraji

leden: Závěrečný seminář k podpoře obcí v tvorbě projektových záměrů pro realizaci plánů sociálních služeb. Jeden z projektových záměrů byl využit pro individuální projekt Rozvoj dostupnosti a kvality.

březen – červen: příprava individuálního projektu Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji. Projekt byl schválen, zahájen v říjnu 2008. Více o projektu Rozvoj dostupnosti a kvality ZDE.

Publicita

18. února: Prezentace krajského plánu a postupu plánování na závěrečné konferenci projektu Evaluace kvality sociálních služeb, Hradec Králové.

20. června: Prezentace spolupráce s obcemi v krajském plánování pro sociální komisi asociace krajů, Hradec Králové.

říjen: Královéhradecký kraj má samostatnou část na webu www.kpss.cz.

21. října: Seminář o plánování sociálních služeb a spolupráci s obcemi (Milan Šveřepa), Krajský úřad Pardubického kraje.

12. listopadu: Zapojení seniorů do tvorby veřejné politiky (Milan Šveřepa), konference Senior living, Hradec Králové.

10. prosince: Prezentace spolupráce s obcemi v krajském plánování, konference Středočeského kraje k plánování sociálních služeb, Praha.

Plánování sociálních služeb v Královéhradeckém kraji (Martin Scháněl). Fórum sociální politiky, 1/2008.

Transformace sociálních služeb v Královéhradeckém kraji (Martin Scháněl). PPP-bulletin, 3/2008.

Historie a současnost plánování sociálních služeb v Královéhradeckém kraji (Martin Scháněl). Plánování sociálních služeb ve venkovském území, Občanské poradenské středisko 2008.

Přehled činnosti v roce 2007 najdete ZDE.