Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Kam v Bruselu
  3. Muzea a galerie
  4. Muzea a galerie

Muzea a galerie

Publikováno: 27.1.2014

CENTRE BELGE DE LA BANDE DESSINÉE

  • Belgické muzeum komiksu sídlí v secesním obchodním domě, který navrhl známý architekt Viktor Hurt. Budova muzea byla postavena mezi lety 1903-1906 a měla sloužit jako tovární sklad. Objekt zachránila před demolicí francouzská kulturní komise, od roku 1989 slouží jako komiksové muzeum, ve kterém jsou díla belgických i zahraničních komiksových tvůrců. K nejoblíbenějším expozicím patří část věnovaná největším komiksovým hrdinům - Tintinovi a Šmoulům. Je zde na 6000 originálních ilustrací, které jsou pravidelně obměňovány. Muzeum pravidelně pořádá výstavy.

      CINQUANTENAIRE MUSEUM (KRÁLOVSKÉ MUZEUM UMĚNÍ A HISTORIE)

      • V parku Cinquantenaire se nachází Muzeum královského umění a historie, toto muzeum má velmi výjimečné archeologické sbírky.  Musée du Cinquantenarie patří mezi nejvyhledávanější, nacházejí se zde kolekce z pěti kontinentů, které zachycují všechna období od prehistorického až po současnost. Najdete zde na 350 000 exponátů z národní archeologie i mimoevropských civilizací, které tvoří stálou sbírku muzea. Také zde můžete obdivovat nábytek ve stylu Art Nouveau, který je výsledkem práce Victora Horta. Vstup do muzea vás vyjde na 4 eura. Více informací hledejte

      KRÁLOVSKÉ MUZEUM VÝTVARNÝCH UMĚNÍ (Musées Royaux des Beaux Arts de Belgique)

      • Královské muzeum výtvarných umění patří k nejznámějším v Belgii, ve sbírkách má více než 20 000 obrazů, kreseb a soch. Sbírky jsou rozděleny do dvou hlavních období (15. - 18.století) a (19. století až současnost) a každé období má exponáty umístěné ve vlastní budově. V Museé d´art ancien se nachází vlámské umění, včetně starých mistrů (např. van Dyck, Rubens). Museé d´art moderne bylo otevřeno v roce 1984, stálé sbírky jsou umístěny v osmi podlažích a v dalších třech patrech se pořádají krátkodobé výstavy. Více informací naleznete na "http://www.fine-arts-museum.be/en"

      FONDATION JACQUES BREL

      • Toto muzeum je zasvěceno slavnému bruselskému rodákovi, který se prosadil svou hudební tvorbou v Paříži. V muzeu můžete shlédnout například i jeho poslední vystoupení, případně si zakoupit desky s jeho hudbou. Více informací naleznete na "http://www.jacquesbrel.be/"

      Pivovary

      • Belgičané stejně jako Češi holdují pivu. Ve středověku mělo každé město svůj pivovar, i v současnosti je v Belgii řada malých pivovarů. Milovníci piva by určitě měli navštívit toto muzeum – rodinný pivovar, ve ktrerém se  můžete seznámit s tradiční metodou vaření piva. K nejoriginálnějším bruselským krčmám patří Mort Subite – tzv. Náhlá smrt, ve které můžete ochutnat nejrůznější druhy piv, včetně ovocných. Více informací naleznete na "http://www.cantillon.be/"

      MUSÉE DES INSTRUMENTS DE MUSIQUE

      • V tomto muzeu je uložena největší sbírka hudebních nástrojů na světě (ze 7000 exponátů se vystavuje cca čtvrtina). Zvuky hudebních nástrojů  si mohou návštěvníci poslechnout ve sluchátcích. Více informací naleznete na "http://www.mim.be"

      MUSÉE HORTA

      • Toto muzeum se nachází v původním bytě a ateliéru význačného bruselského architekta Victora Horty, který navrhoval svá díla ve stylu art-nouveau. Obě budovy mají rozsáhlou sbírkou původního vybavení, pocházející z 19. století. Více informací naleznete na "http://www.hortamuseum.be/"

      MUSÉE RENÉ MAGRITTE

      • René Magritte byl slavný surrealistický malíř patřící k největším umělcům 20. století, jeho muzeum sídlí v domě, ve které tento belgický malíř pracoval 24 let. Muzeum bylo otevřeno v roce 2009.  V přízemí muzea je jeho byt, v dalších patrech je umístěna sbírka obsahující více než 400 archivních dokumentů, fotografií,  předmětů, originální díla umělce, které popisují jeho život.

      MUSÉE BELLEVUE

      • Toto muzeum návštěvníky seznamuje s nejvýznamnějšími obdobími v historii Belgie, o cestě této země ke svobodě a demokracii. Muzeum bylo znovu otevřeno v roce 2005, kdy se konala oslava 175. výročí vzniku samostatného státu. Jednotlivé expozice jsou seřazeny podle vládnutí 12 monarchů. Budova muzea je na místě, na které v roce 1830 proběhla revoluce, která vedla ke vzniku samostatného státu. Více informací naleznezte na "http://www.belvue.be/"

      INSTITUT ROYAL DES SCIENCES NATURALES (Královský belgický institut přírodních věd)

      • Muzeum nabízí svým návštěvníkům exponáty, jejichž prostřednictvím se vrátíte do prehistorické doby - můžete obdivovat např. kostry dinosaurů, nejrůznější fosilie. Seznámíte s velrybami, savci, hmyzem, dozvíte se i o Severním moři, severním a jižním pólu,  o  evoluci a o další spoustě zajímavých věcí. V nově otevřeném sále hmyzu můžete pozorovat mravence při práci. Muzeum najdete v blízkosti Evropského parlamentu. Za vstup do  muzea zaplatíte 4 eura, první středa v měsíci je dnem volného vstupu. Více informací naleznete na "http://www.naturalsciences.be/"

      KRÁLOVSKÁ KNIHOVNA ALBERTA I.

      • Tato knihovna obsahuje úžasnou sbírku mnoha slavných rukopisů.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.