Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaČeský rájPamátky

Hrady a zámky v Českém ráji

      hrady Kost a Pecka, zříceniny hradu Kumburka Pařez, zámky Humprecht a Dětenice

Zámek Dětenice

Dětenice - zámek

Z původně gotické tvrze, renesančně přestavěné, vznikl v druhé polovině 18. století pozdně barokní zámek, 1998 – 2000 nově zrekonstruován. Možno zhlédnout sbírku obrazů, zbraní a dobového nábytku. Ukázky výroby piva středověkou metodou.

www.detenice.cz | Dětenice


Humprecht

Humprecht - zámek

Národní kulturní památka. Barokní lovecký zámeček z 2. poloviny 17. století byl postaven jako napodobenina Galatské věže v Istanbulu na elipsovitém půdorysu. Nástěnné malby a expozice znázorňují život Černínů z Chudenic. Muzeum Sobotecka.

www.sobotka.cz | Sobotka


hrad Kost

Kost - hrad

Národní kulturní památka. Jeden z nejzachovalejších gotických hradů v Čechách z poloviny 14. století, částečně přestavěn renesančně a rozšířen. Můžeme zde zhlédnout renesanční černou kuchyni, hladomornu a ukázky historických zbraní.

www.hrad-kost.cz | obec Libošovice


Kumburk

Kumburk - zřícenina hradu

Na vysoké čedičové homoli mezi Želenicí a Novou Pakou stával gotický hrad, dnes jsou tu jen zbytky zdí a válcové věže, v níž prý byla vězněna Eliška Smiřická za to, že se zamilovala do chudého mladíka.

www.kumburk.cz | obec Syřenov


Pařez

Pařez - zřícenina hradu

Volně přístupné zbytky středověkého hrádku na okraji Prachovských skal. Dodnes zůstala zachována část vytesaná do mohutné skály, ostatní objekty najdeme jen v nepatrných náznacích. Ve své době sídlem loupežníků, a proto byl vypálen.

www.hrady.cz | Pařezská Lhota


hrad Pecka

Pecka - hrad

Gotický hrad z počátku 14. století se silným opevněním byl 17. století přestavěn na renesanční zámek. K nejvýznamnějším majitelům patřili Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic a Albrecht z Valdštejna.

http://www.obec-pecka.cz/hrad | Pecka


Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO