Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Temná kavárna – zážitek i zkušenost

10. 6. 2019 Autor: Daniela Morávková

Obecně prospěšná společnost Tyfloservis i v letošním roce v rámci Open air programu festivalu Divadlo evropských regionů nabídne návštěvu Temné kavárny. Ta bude otevřena ve dnech 24. 6. – 26. 6. 2019 v Soukromém hudebním klubu č. p. 4 na Velkém náměstí v Hradci Králové. Návštěvníkům zprostředkuje zážitek z pobytu ve tmě spojený s konzumací nápojů a drobného občerstvení. Dále setkání s nevidomými a slabozrakými lidmi, kteří v kavárně budou obsluhovat a také povídat o svém životě.

Kavárna bude otevřena od pondělí do středy od 13 do 20 hodin na adrese hudebního klubu Velké náměstí 145. Návštěvníci do ní mohou vstoupit vždy v celou hodinu. Už do kavárny půjdou v klapkách na očích, které si sundají v podzemních prostorách, kde stráví necelou hodinu v úplné tmě. Kapacita kavárny je omezená, proto zájemcům doporučujeme svá místa si dopředu rezervovat na telefonním čísle 773 790 765.

O své životní zkušenosti a získané dovednosti se přijdou podělit zajímavé osobnosti. V pondělí vystoupí muzikant Pavel Diblík, který naplní prostředí klubu hudbou všech žánrů a možná i hrou na přání návštěvníků. Úterního programu se zhostí Jiří Mojžíšek, kterého je těžké představit, protože se věnuje nejrůznějším aktivitám, např. hudbě a divadlu, lukostřelbě a windsurfingu, vývoji a výrobě pomůcek pro zrakově postižené apod. Širokému záběru tohoto rodáka z Frýdku - Místku odpovídá název jeho povídání, které bude „Nejen o Jizerských horách“. Ve středu bude kavárna naplněna ukázkami z filmů s komentářem pro nevidomé pojatých jako audiostop. Pro tuto příležitost je připravil Lukáš Treml, známý jako vtipný a šikovný pan vrchní z předchozích ročníků kavárny.

Obecně prospěšná společnost Tyfloservis podporuje dospělé lidi s těžkým zrakovým postižením na cestě k samostatnému a nezávislému životu. Také působí na okolní společnost v překonání bariér vůči této skupině lidí. Provoz Královéhradeckého střediska Tyfloservis je spolufinancován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost, státního rozpočtu ČR, prostředků Královéhradeckého kraje a statutárního města Hradec Králové na podporu sociálních služeb. Letošní ročník Temné kavárny zaštítil a finančně podpořil primátor města Hradce Králové, prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc.

Kontakt:

Daniela Morávková

Tyfloservis, o.p.s.
tel.: 495 273 636, 608 572 341
e-mail: h.kralove@tyfloservis.cz , www.tyfloservis.cz

Soubory ke stažení