Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Když se řekne „terén“…

EU, ESF, OP Zaměstnanost

29. 3. 2016 Autor: Michaela Formánková

Sociální pracovnice a pracovníci z Komunitního centra Amaro Phurd – Pražská již řadu let pomáhají rodinám s dětmi na Královéhradecku. Při své práci kladou důraz především na kontakt s lidmi v jejich přirozeném prostředí. Tedy v bytech, na ubytovnách, v institucích, venku, prostě všude tam, kde je to trochu víc „domov“ a trochu méně „kancelář“. V terénu. Jak taková práce vypadá?

Pracovníci pravidelně vycházejí do ulic Hradce Králové s cílem navštívit klientské rodiny, oslovit lidi na ulici, na ubytovnách, na úřadech i na netradičních místech jako jsou parky a různé veřejné prostory. Podporují klienty při řešení obtížných životních situací, poskytují pomoc a radu. „Vedle práce v samotných domácnostech klientů jsou nežádanější službou doprovody do institucí a spoluúčast při jednání s úřady. Pro naše klienty je velice důležité vědět, že vedle sebe mají oporu“, dodává Miroslava Pávková, vedoucí střediska. Terénní práce znamená také monitorování vytipované lokality, sledování změn v jejím okolí, návštěvy institucí a zajímavých prostor, které jsou součástí mapovaného místa.

Pracovníky v rámci terénu oslovují i různí lidé, kteří přímo nespadají do cílové skupiny střediska. Ti jsou odkazováni na návaznou sociální síť s ohledem na zhodnocení jejich příběhu a potřeb. „ Nejčastěji odkazujeme osoby bez přístřeší na azylové domy či denní centra, mladé lidi, kteří chtějí jinak trávit svůj volný čas a rozvíjet své dovednosti na nízkoprahová zařízení, osoby se specifickými problémy či potřebami na další odborníky, poradny či specializované instituce“, upřesňuje Michaela Formánková, sociální pracovnice.

Důležitou součástí práce v terénu je tedy komunikace a spolupráce s ostatními službami z návazné sítě. Pracovníci Komunitního centra Amaro Phurd – Pražská se spolu s kolegy z NZDM Modrý pomeranč již druhým rokem aktivně účastní schůzek a společných terénů v rámci Mezioborové monitorovací skupiny „MOMS“. Dalšími členy skupiny jsou kolegové z Laxus, z. ú., PROSTOR PRO, o. p. s. a nově také z Oblastní charity Hradec Králové. Skupina společnými silami systematicky monitoruje Hradec Králové a pokouší se o vytvoření modelu terénní práce navázané spíše na lokalitu, vyhledávání a definování skupin a osob „proplouvajících sítem služeb“. Velkou přidanou hodnotou „smíšených“ terénů (dva pracovníci z dvou různých služeb) je získání většího povědomí o práci kolegů a také širší zaměření samotného monitoringu. Taková spolupráce se vyplácí.

Tato aktivita je součástí individuálního projektu „Služby sociální prevence v Královehradeckém kraji IV“, který je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost a státního rozpočtu.

Bc. Michaela Formánková
Občanské sdružení Salinger
sociální pracovnice Komunitního centra Amaro Phurd - Pražská

http://www.salinger.cz/sluzby/kc-am-prazska/