Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaOrlické hory a PodorlickoAktivní turistikaHipostezky

Jezdecké stezky v Orlických horách a Podorlicku

      Hipoturistika: Toulky Orlickými horami (13 km), Z Třebechovic pod Orebem do Potštejna (13 km)

Toulky Orlickými horami

Trasa plánovaná, neznačená, 13 km

Toulky Orlickými horami

Nádherné soutěsky a hřebeny Orlických hor a podhůří Orlických hor lákají k návštěvě v sedle koní. Terén pro putování na koních je zde vynikající, stezky zatím ale nejsou značené, a tak je dobré obrátit se na některého z místních „koňáků“.

Nabídku putování na koních je nutné rozdělit podle zkušenosti jezdce. Pro jezdce, kteří si jezdecké dovednosti teprve osvojují, jsou vhodná třídenní putování, kdy kombinují samotnou výuku jízdy v sedle a menší výlety po okolní krajině Podorlicka.

Pro náročnější jezdce jsou připraveny trasy kolem zříceniny hradu Potštejn, Litic, Žampachu a Lanšperku. Další den se pak můžete vydat po stopách vojenské historie do pevnosti Hanička nebo Bouda. Neopakovatelné výhledy z hřebenů hor nabízí túra po horských městečkách – Orlickém Záhoří /1/, Jablonném nad Orlicí, Kláštercem nad Orlicí a venkovských farmách a statcích ve vískách pod horami. Nejlepšími průvodci do říše přírody vám budou sami koně a pro vnímavé pozorovatele budou učiteli přirozených vztahů mezi člověkem a zvířetem.

Z Třebechovic pod Orebem do Potštejna

Z Třebechovic do Potštejna

Trasa plánovaná, neznačená, 13 km

Trasu je možné začít ještě před Třebechovicemi pod Orebem na okraji městských lesů Hradce Králové v Bělečku /4/. Nedaleko Ranče Bělečko vede modrá značená trasa kolem Hradce Králové směrem na Běleč nad Orlicí a Nepasice. Je možné občerstvit se na nedalekém Ranči „B“ v Blešně /5/, odkud zamíříte do Třebechovic pod Orebem. Z Třebechovic pod Orebem se vydejte na Bědovice /6/. Turistická stezka vede lesem kolem Bědovických obor až do Týniště nad Orlicí. Odtud je to jen kousek do Častolovic, kde stojí za to prohlédnout si zámek a nádherný park. Častolovickým zámeckým parkem dojdete k řece Divoká Orlice, u břehu se připojíte na žlutou značenou turistickou stezku vedoucí do Doudleb nad Orlicí. Ta se za nedlouho přiblíží opět k meandrům řeky Orlice. A budete-li se řeky držet, dovede vás až do Potštejna a na váš cílový bod - tábořiště Vochtánka /3/.



Jezdecké stanice na trase

[1] Jezdecký klub Orlické Záhoří stáje Ekolife

Adresa: Orlické Záhoří 8, Orlické Záhoří
Web: http://www.orlickezahori.eu/old/txt/agroturistika.htm 


[3] Kemp country Vochtánka

Adresa: Letní tábořiště Anenské údolí, Vochtánka, Potštejn
Web: www.kempcountry.rychnovsko.com 


[4] Ranč Bělečko

Adresa: Bělečko 21, Býšť, Holice
Web: www.ranc-belecko.cz 


[5] Ranch „B“

Adresa: Blešno
Web: www.hkr.cz/ranch_b/ 


[6] Lesní dvůr Bědovice

Adresa: Bědovice 63, Třebechovice pod Orebem
Web: www.zamek-castolovice.cz/bedovice.html 



ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO