Finance z MASek pomáhají

24. 5. 2021 Autor: Martina Saláková šafková

Krkonoše – kopce, lesy, národní park a lyžařské tratě. Z pohledu mladého zdravého člověka idylické místo pro sport, trávení volného času i život. Ale co dělat v případě, že je spousty sněhu, bydlíte v některé z odlehlých obcí a máte zdravotní omezení, handicap anebo prostě nevlastníte auto a potřebujete pomoc?

Diakonie ČCE – středisko Světlo ve Vrchlabí pomáhá potřebným lidem v těžké životní situaci, kdy už jim nebo jejich blízkým docházejí síly. Od roku 1992 poskytuje terénní sociální služby na území Krkonoš od Vrchlabí po Trutnov. To znamená, že za klienty jezdí až domů a podporuje je v jejich přirozeném prostředí, tak aby nemuseli do institucí a ústavní péče.

„Hledali jsme cesty, jak zajistit péči a pomoc našim klientům i v zimních měsících, kdy je dostupnost hromadnou dopravou a osobním automobilem k osobám žijícím ve výše položených obcích problematická. Věděli jsme, že by našim sociálním pracovníkům zjednodušil práci terénní automobil, ale neměli jsme na něj finance.“ uvádí Tomáš Hawel, ředitel střediska Světlo. Jako řešení situace se ukázala spolupráce s Místní akční skupinou Krkonoše. Ta, jelikož administruje evropské dotační programy pro lokální organizace, pomohla vybrat vhodný program a navíc nabídla i poradenství při přípravě projektové žádosti i v následné realizaci projektu.

V prosinci 2020 tak Vrchlabská Diakonie nakoupila na zimní sezónu terénní automobil Dacia Duster v rámci projektu Nový automobil pro zajištění sociálních služeb Diakonie ČCE - středisko Světlo ve Vrchlabí (reg č. CZ.06.4.59/0.0/0.0/16_072/0012020), který financuje Evropská unie v rámci Integrovaného regionálního operačního programu a Ministerstvo pro místní rozvoj.

Díky tomu již 5 měsíců vůz pomáhá službám raná péče, osobní asistence, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi v terénní pomoci 135 klientům.