Portál sociálních služeb

Sociální službyInformace pro poskytovatele služebRozvojové projektyRozvoj regionálního partnerství II

Ukončení realizace projektu

EU, ESF, OP Zaměstnanost

17. 8. 2022 Autor: Lukáš Khýn

30. 6. 2022 skončila realizace projektu Rozvoj regionálního partnerství v sociální oblasti na území obcí Královéhradeckého kraje II registrační číslo CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0011870, v rámci Operačního programu Zaměstnanost, prioritní osy OPZ: 2 – Sociální začleňování a boj s chudobou, a byl podpořen z prostředků Evropského sociálního fondu, státního rozpočtu ČR a rozpočtu Královéhradeckého kraje.

V rámci projektu byly realizovány aktivity zaměřené na navázání či prohlubování regionálních partnerství v oblasti sociálních služeb a na podporu procesu plánování sociálních služeb na území Královéhradeckého kraje.

Cílové skupiny:

  • Osoby sociálně vyloučené a osoby sociálním vyloučením ohrožené
  • Neformální pečovatelé a dobrovolníci působící v oblasti sociálních služeb a sociální integrace
  • Zaměstnanci veřejné správy, kteří se věnují sociální, rodinné nebo zdravotní problematice
  • Poskytovatelé a zadavatelé sociálních služeb, služeb pro rodiny a děti a dalších služeb na podporu sociálního začleňování
  • Provozovatelé sociálního bydlení a dalších služeb obecného zájmu
  • Poskytovatelé a zadavatelé zdravotních služeb

S obcemi Broumov, Dvůr Králové nad Labem, Hradec Králové, Jičín, Náchod, Nové Město nad Metují, Trutnov a Vrchlabí byly uzavřeny smlouvy o horizontální spolupráci a byly realizovány aktivity, jejichž cílem bylo upevnění a stabilizace procesu plánování sociálních služeb, posílení řídící a zadavatelské funkce obcí, nastavení informačních aktivit a systému vyhodnocování potřeb, posílení koordinační role obcí v oblasti aktivit pro pečující osoby a podpoření obcí v roli koordinátora sociálního bydlení.

Pro území obce Broumov byl vytvořen dokument Strategie územně správního obvodu Broumov v oblasti sociálních služeb pro období 2023 – 2027. Byla zpracována kompletní odborná studie sloučení pečovatelských služeb Města Broumov, Města Meziměstí a Města Teplice. Za účelem zvyšování informovanosti o dostupnosti sociálních služeb, možnostech řešení nepříznivé životní situace byly uspořádány 2 semináře pro pečující, sociální a zdravotnické pracovníky a informační kampaň zaměřená na problematiku demence. Uskutečnila se informační akce ke zvýšení povědomí o sociálních službách a sociální práci. 

Na území obce Dvůr Králové nad Labem byla aktivita zaměřena na realizační fázi priorit stanovených ve Střednědobém plánu rozvoje sociálních služeb na obdobní 2020 – 2022, byly zpracovány a průběžně vyhodnocovány Akční plány pro roky 2020, 2021, 2022. Pro posílení dovedností pečujících osob v oblasti přímé péče o člověka s demencí budou realizována setkání svépomocných skupin. Za účelem zvýšení informovanosti veřejnosti o možnostech řešení nepříznivé životní situace proběhly 2 informační akce pro veřejnost, prezentace jednotlivých poskytovatelů sociálních služeb, 10 informačně tvořivých workshopů a informační letáková kampaň.

V území ORP Hradec Králové se za účelem rozvíjení místních partnerství prostřednictvím sdílení informací vycházejících z procesu komunitního plánování a příkladů dobré praxe uskutečnila 4 setkání se zástupci obcí spadajících do správního území. Za účelem zvyšování odbornosti sociálních pracovníků, vykonávajících sociální práci na obci a členů pracovních skupin, zástupců organizací, které poskytují registrované sociální služby, se uskutečnilo 30 odborných přednášek a 4 modelové případové konference – multioborové setkání. Byla zpracována návazná analýza v oblasti dostupného bydlení se sociálním aspektem na území města Hradec Králové.

Pro území města Jičína byla zpracována Zpráva o plnění priorit stanovených v plánu rozvoje sociálních služeb pro správní území města Jičín, Návrh řešení zajištění dostupnosti sociálních služeb na území ORP Jičín a Metodický postup řešení nepříznivé sociální situace OZP pro sociální pracovníky poskytovatelů služeb sociální péče ze správního území města Jičín.

Pro území města Náchod byl zpracován Střednědobý plán sociálních služeb Města Náchod 2021-2023, analýza využití odlehčovacích služeb na území Náchodska a sestavení nabídky možností nastavení jejich efektivní realizace. Za účelem zvýšení kvality a efektivity poskytování služeb byla pečovatelským službám ve městech Česká Skalice, Hronov a Police nad Metují poskytnuta metodická podpora a mentoring jejich zaměstnancům. Pro pracovníky v sociální oblasti byly realizovány 4 odborné semináře, 2 stáže, 11 odborných besed na vybraná témata za účelem navýšení jejich klíčových kompetencí, rozvoje a zefektivnění využití sociálních služeb. V průběhu projektu proběhly 2 informační akce, jejichž cílem bylo navázání kontaktu s potenciálními klienty nestigmatizujícím způsobem ve veřejném prostředí a zvýšení informovanosti o možnosti řešení nepříznivé sociální situace.

Pro území ORP Nové Město nad Metují byl zpracován Střednědobý plán sociálních služeb Novoměstska pro období 2022 – 2024. V rámci aktivity byla zpracována Analýza využití služeb pro rodiny s dětmi, a Návrh systému dalšího návazného sociálního bydlení pro osoby, jejichž sociální vyloučení se z důvodu absence adekvátního bydlení udržuje, či prohlubuje.

Na území města Trutnova byl zpracován Střednědobý plán rozvoje soc. služeb města Trutnova 2021 – 2023 a následně Akční plány pro roky 2021 a 2022. Proběhlo mapování potřeb obcí s pověřeným obecním úřadem v oblasti sociálních služeb a jejich plánování a následně byl zpracován Návrh zapojení obcí s pověřeným obecním úřadem do procesu plánování soc. služeb. Ve spolupráci s Platformou pro sociální bydlení byla provedena analýza dostupnosti bydlení ve městě Trutnov a vznikl Návrh řešení dostupného a krizového bydlení v Trutnově. Pro pečující o seniory, a zdravotně postižené se uskutečnilo 8 setkání svépomocné skupiny. Pro zdravotnické a sociální pracovníky byly uspořádáno 6 seminářů na aktuální témata, za účelem zvyšování informovanosti a prohlubování mezioborové spolupráce. Na území obce proběhly 2 osvětové akce – Trutnovský den pro rodinu.

Pro území ORP Vrchlabí byl zpracován Komunitní plán rozvoje v oblasti sociálních služeb na území ORP Vrchlabí, Koncepce rozvoje sítě pro seniory a pečujících v celém ORP, Prorodinná koncepce ORP Vrchlabí. Pro podporu realizace Koncepce sociálního bydlení města Vrchlabí proběhlo 6 odborných stáže pro poskytovatele sociálních služeb a pracovníků veřejné správy jejichž hlavním cílem bylo sdílení zkušeností. Za účelem zvyšování kvality poskytovaných sociálních služeb a sociální práce proběhly 4 odborné semináře pro sociální pracovníky obcí i sociálních služeb.

Výstupy jsou uvedeny na webových stránkách těchto obcí.

V rámci projektu bylo zajištěno vzdělávání pro pracovníky obcí v Královéhradeckém kraji, kteří se zabývají koordinací poskytování a plánování sociálních služeb – bylo realizováno 10 jednodenních a 5 dvoudenních seminářů na vybraná témata, s cílem zvýšení odborných kompetencí těchto pracovníků.  Za účelem získání zpětné vazby, sdílení zkušeností a dobré praxe mezi jednotlivými regiony a rozvoje další spolupráce se uskutečnily 3 metodické porady pro koordinátory jednotlivých klíčových aktivit a zástupce obcí PO3, které nejsou do projektu zapojeny, jejichž součástí byly vzdělávací bloky a poskytnutí metodických konzultací pracovníky Sociálního odboru Královéhradeckého kraje.

Zpracovala: Iveta Kazdová

Soubory ke stažení