Změna v mezinárodní nákladní dopravě provozovaná dodávkou

19. 4. 2024 Autor: Blanka Šromová

Dopravci – SMD mezinárodní nákladní přesahující 2,5 t a nepřesahující 3,5 t (dodávky)

 

S účinností od 22.05.2022 se na podnikatele, kteří provozují mezinárodní silniční nákladní dopravu vozidly nebo jízdními soupravami o nejvyšší povolené hmotnosti přesahující 2,5 tuny a nepřesahující 3,5 tuny určenými k přepravě zvířat nebo věcí (zejména dodávky), vztahují všechny zvláštní požadavky pro přístup k povolání podnikatele v silniční dopravě upravené nařízením (ES) č. 1071/2009, a to usazení, dobrá pověst, finanční a odborná způsobilost.

Pro dopravce, kteří jsou držiteli živnostenského oprávnění v rozsahu SMD nákladní provozovaná vozidly přesahující 3,5 t určenými k přepravě zvířat nebo věcí a SMD nákladní provozovaná vozidly nepřesahující 3,5, tuny určenými k přepravě zvířat nebo věcí a hodlají po 22.05.2022 provozovat mezinárodní silniční nákladní dopravu vozidly nebo jízdními soupravami o nejvyšší povolené hmotnosti přesahující 2,5 tuny a nepřesahující 3,5 tuny určenými k přepravě zvířat nebo věcí platí Ministerstvo dopravy ČR - Provozuji i mezinárodní dopravu vozidly nad 2,5 tuny (mdcr.cz).

Pro dopravce, kteří jsou držiteli živnostenského oprávnění v rozsahu SMD nákladní provozovaná vozidly nepřesahující 3,5 tuny určenými k přepravě zvířat nebo věcí a hodlají po 22.05.2022 provozovat mezinárodní silniční nákladní dopravu vozidly nebo jízdními soupravami o nejvyšší povolené hmotnosti přesahující 2,5 tuny a nepřesahující 3,5 tuny určenými k přepravě zvířat nebo věcí platí Ministerstvo dopravy ČR - Provozuji i mezinárodní dopravu vozidly nad 2,5 tuny (mdcr.cz).   Zkoušky odborné způsobilosti skládá žadatel před příslušným dopravním úřadem v místě trvalého (pobytu) bydliště žadatele. Termíny zkoušek pořádaných KÚ KHK, Odborem dopravy a silničního hospodářství jsou stanoveny takto Termíny zkoušek odborné způsobilosti k provozování silniční dopravy pro cizí potřeby - 2022 | Královéhradecký kraj (khk.cz) . Podnikatel (fyzická osoba), která nesplňuje zvláštní podmínky provozování živnosti (odborná způsobilost) a právnická osoba ustanoví odpovědného zástupce, který musí splňovat všeobecné i zvláštní podmínky provozování živnosti.

Soubory ke stažení