Krajský program prevence kriminality 2010 - 2. kolo

21. 4. 2021 Autor: Martina Smudková

Královéhradecký kraj vyhlašuje 2. kolo Sběru projektových žádostí obcí do dotačního programu Prevence kriminality v Královéhradeckém kraji pro rok 2010.

Tento program je určen na činnosti obcí zaměřené na aktivity v prevenci kriminality. Tuto činnost může pro obec zajistit jiná NNO. Působnost je vymezena územím Královéhradeckého kraje. (Z krajského programu jsou vyjmuty obce nad 25 000 obyvatel, které jsou zařazeny do Městského programu prevence kriminality MVČR, tj. Hradec Králové a Trutnov).

Předkládané projekty do programu Prevence kriminality musí být v souladu se Strategií prevence kriminality na léta 2008 až 2011, s Koncepcí prevence kriminality Královéhradeckého kraje na léta 2009 až 2011 a se Zásadami pro poskytování dotací ze státního rozpočtu na výdaje realizované v rámci Krajského programu prevence kriminality v roce 2010.

Podporovány budou projekty zaměřené zejména na tyto aktivity:

  • aktivity podporující činnost kurátorů pro mládež a kurátorů pro dospělé (např.: supervize, individuální práce s klientem)
  • aktivity zaměřené na oběti trestných činů (např. senioři) • probační a resocializační programy, (např.: vícedenní pobyty mladistvých v evidenci SPO, PMS - služba Mentor )
  • zlepšení informovanosti v prevenci kriminality, (např.: zvyšování právního povědomí u rizikových skupin obyvatel) • podpora škol v práci s projevy rizikového chování v oblasti selektivní a indikované prevence, (např.: problematika šikany, rizikové sexuální chování, finanční gramotnost, podpora pro práci skupin žáků s projevy rizikového chování) 
  • programy prevence kriminality obcí (např.: činnost odborných preventivních skupin a jejich navázání na systém včasné intervence, vzdělávání manažera prevence, zajištění dostupnosti informací široké veřejnosti) 
  • aktivity pro podporu rodiny, (např.: domácí násilí, děti svědky domácího násilí, sanace rodiny, podpora rozšíření návykového režimu v oblasti sociálně-právní ochrany dětí) 
  • práce ve vyloučených lokalitách mimo aktivit, které zajišťuje individuální projekt kraje (např. extremismus, dluhové poradenství) Individuální projekt kraje zajišťuje realizaci terénní práce ve vyloučených lokalitách a kvalifikační vzdělávání terénních pracovníků. 
  • podpora opatření Programů a aktivit, které navazují na projekt systému včasné intervence a jsou identifikovány jako potřebné Týmy pro mládež (viz. metodika SVI – zakládání Týmů pro mládež) • činnost v cizinecké problematice.

Podporovány budou i další neinvestiční projekty, které budou v souladu s Koncepcí prevence kriminality Královéhradeckého kraje na léta 2009 až 2011 a se Zásadami pro poskytování dotací ze státního rozpočtu na výdaje realizované v rámci Krajského programu prevence kriminality v roce 2010.

Počet neinvestičních projektů na obec ani maximální výše dotace není stanovena.

V programu nebude podpořena činnost, kterou podporuje jiný resort Královéhradeckého kraje nebo národní zdroj.

Dotace nebude poskytnuta na prevenci drogových závislostí, oblast dopravní prevence a na realizaci primární prevence.

Obsah projektu je možné konzultovat s Mgr. Smudkovou
tel. 495 817 345,
email: msmudkova@kr-kralovehradecky.cz  

Projekty podávejte průběžně, nejpozději do 31. března 2010 včetně.

Projektové žádosti podávejte:

V tištěné podobě, na adresu:
Odbor sociálních věcí
Krajský úřad Královéhradeckého kraje
Regiocentrum Nový pivovar
Pivovarské náměstí 1245
500 03 Hradec Králové

a elektronicky na adresu: msmudkova@kr-kralovehradecky.cz 

Projektové žádosti posoudí hodnotící komise Krajského úřadu Královéhradeckého kraje a dále bude postupováno dle Zásad pro poskytování dotací ze státního rozpočtu na výdaje realizované v rámci Krajského programu prevence kriminality a Programu prevence kriminality hl. m. Prahy v roce 2010.

Soubory ke stažení