Projekt o šikaně - Nenech to být - získal záštitu MŠMT

28. 3. 2017 Autor: Dita Kosová

Vážené kolegyně,kolegové, dovolujeme si Vás informovat o tom, že MŠMT poskytlo záštitu projektu Nenech to být (www.nntb.cz ). Jedná se o nástroj, který může pomoci ve školách s odhalováním fenoménu zvaného šikana. Jeho smyslem je nabídnout dostupný bezpečný prostor pro nahlášení případu, kdy je někomu nebo má být ubližováno. Je tedy cílen na oběti a přihlížející většinu.

Nenech to být funguje na principu schránek důvěry, avšak v elektronickém prostředí, oznamovat tedy lze odkudkoliv, anonymně, bez obavy, že mě někdo uvidí. Současně oproti schránce důvěry je zřejmé, kde dotaz (chcete-li podnět) skončí - škola při registraci (zdarma) do systému uvede kontakt na školního metodika prevence a tomu je doručena zpráva ve chvíli, kdy někdo oznámí podnět, kterým je třeba se v dané škole zabývat.

Projekt Nenech to být je autorským dílem podnikajících studentů brněnského gymnázia. Vychází tedy přímo z potřeb mladé generace a současně je svým provedením mladé generaci blízký a školám dostupný a snadný na používání. Současně je projekt napojen na Linku bezpečí, která je připravena na pomoc v případech nezbytného okamžitého řešení situace ve chvíli, kdy některá ze škol ještě v systému zaregistrována není, ale přesto žáci mají potřebu nějakou událost prostřednictvím Nenech to být nahlásit. Součástí projektu je také metodika, jak postupovat ve chvílích, kdy se ke školnímu metodikovi prevence nějaký podnět dostane, kterou zpracovala pro projekt PhDr. Lenka Skácelová z Pedagogicko-psychologické poradny v Brně a předsedkyně Odborné společnosti pro primární prevenci rizikového chování.

Je nezbytné uvést, že se nejedná o projekt, který šikanu ve školním prostředí řeší a ani takové ambice nemá. Ale poskytuje možnost rychlého odhalení negativních vztahů ve školním prostředí a tím řešit případně minimalizovat rizika se šikanou spojená.

Děkujeme vám a přejeme hezký den

za tým prevence

Martina Budinská, MŠMT

O tomto projektu byl zveřejněn i článek na webu - viz http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/msmt-podporilo-projekt-k-odhalovani-sikany-ve-skolach.