Odpověď na žádost o informace doručenou a opravenou dne 22.03.2021 – odložení bodů 1 až 3 a 5 žádosti, poskytnutí informací k bodům 4 a 6 žádosti

7. 4. 2021 Autor: Vladimír Kučera

informace ohledně odběrů podzemních vod v kraji a souvisejících poplatků

Krajský úřad Královéhradeckého kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: neuvedeno
ZE DNE: 22.03.2021
NAŠE ZNAČKA (sp. zn.): KUKHK-IZ-23/OP/2021

VYŘIZUJE: Mgr. Vladimír Kučera
ODBOR | ODDĚLENÍ: organizační a právní | stížností a dozoru obcí
LINKA | MOBIL: 495 817 585
E-MAIL: vkucera@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 29.03.2021

Počet listů: 2
Počet příloh: 1 elektronická
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenoua opravenou dne 22.03.2021– odložení bodů 1 až 3 a 5 žádosti, poskytnutí informací k bodům 4 a 6 žádosti

Vážený pane,

dne 22.03.2021 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), včetně opravy z téhož dne, ve které žádáte o poskytnutí následujících informací (citace):

„1) Sdělit názvy všech obcí ve vašem kraji, na jejichž území se uskutečňuje odběr podzemní vody, a to podle stavu k 31.12.2020.

2) Sdělit celkové množství odebrané podzemní vody (v m3) ve všech obcích ve vašem kraji, na jejichž území se uskutečňuje odběr podzemní vody, za který se odvádí poplatek, který je příjmem rozpočtu kraje, a to jednotlivě za období let 2006 až 2020 včetně,

3) Sdělit množství odebrané podzemní vody (v m3) samostatně za každou jednotlivou obec, na jejímž území se uskutečňuje odběr podzemní vody, za který se odvádí poplatek, který je příjmem rozpočtu kraje, a to samostatně za každý kalendářní rok za období od 2006 do 2020 včetně,

4) Sdělit celkovou výši přijatých poplatků za takto odebranou podzemní vodu ve všech obcích ve vašem kraji, na jejichž území se uskutečňuje odběr podzemní vody, který je příjmem rozpočtu kraje, a to jednotlivě za každý kalendářní rok v rámci období let 2006 až 2020 včetně,

5) Sdělit výši přijatých poplatků samostatně za každou jednotlivou obec, na jejímž území se uskutečňuje odběr podzemní vody, za který se odvádí poplatek, který je příjmem rozpočtu kraje, a to samostatně za každý kalendářní rok v rámci období od 2006 do 2020 včetně,

6) Sdělit výši částky (v Kč) docílené z výnosu poplatku za odebrané množství podzemní vody, která byla příjmem rozpočtu kraje a která byla použita pouze na podporu výstavby a obnovy vodohospodářské infrastruktury, a to nejen v obcích, na jejichž území se odběr podzemní vody uskutečňuje, a to v období let 2006 až 2020 včetně v rozlišení za každou takovou obec samostatně a za každý kalendářní rok samostatně.“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod sp. zn. KUKHK-IZ-23/OP/2021, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byl požádán věcně příslušný odbor krajského úřadu, odbor životního prostředí a zemědělství dle náplně jeho činnosti (viz organizační struktura krajského úřadu http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/).

Odbor životního prostředí a zemědělství krajského úřadu k obsahu žádosti uvedl, že body 1 až 3 a 5 se nevztahují k působnosti krajského úřadu, k bodům 4 a 6 poskytl informace v přiloženém souboru formátu *.xlsx.

V souladu s ustanovením § 14 odst. 5 písmeno c) InfZ povinný subjekt posoudí žádost a v případě, že požadované informace se nevztahují k jeho působnosti, žádost odloží a tuto odůvodněnou skutečnost sdělí do 7 dnů ode dne doručení žádosti žadateli.

Povinný subjekt dle ustanovení § 14 odst. 5 písmeno c) InfZ odkládá Vaši žádost v bodech 1 až 3 a 5, neboť se požadované informace nevztahují k působnosti krajského úřadu a tuto odůvodněnou skutečnost Vám sděluje.

K bodu 1 žádosti povinný subjekt uvádí, že do působnosti krajských úřadů nepatří dle ustanovení § 107 odst. 1 zákona číslo 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) ve znění pozdějších předpisů (dále jen vodní zákon) povolování odběrů podzemních vod. Z tohoto důvodu informacemi o všech obcích v kraji, kde se uskutečňuje odběr podzemní vody, krajský úřad nedisponuje. Vzhledem ke skutečnosti, že předmětná agenda spadá do působnosti vodoprávních úřadů obcí s rozšířenou působnosti, doporučuje krajský úřad obrátit se na tyto vodoprávní úřady.

K bodu 2 žádosti povinný subjekt odkazuje na zdůvodnění odložení bodu 1 žádosti a současně doplňuje, že požadované informace lze získat u Státního fondu životního prostředí České republiky, jako správce poplatku podle ustanovení § 88i odst. 1 vodního zákona.

K bodu 3 žádosti povinný subjekt odkazuje na zdůvodnění odložení bodu 2 žádosti.

K bodu 5 žádosti povinný subjekt uvádí, že krajský úřad není správcem poplatku dle ustanovení § 88i vodního zákona. S tímto požadavkem proto krajský úřad doporučuje obrátit se na Státní fond životního prostředí České republiky.

K bodům 4 a 6 povinný subjekt poskytuje požadované informace v přiloženém souboru formátu *.xlsx (soubor Královéhradecký kraj - body 4 a 6.xlsx).

Odpověď na žádost o informace Vám včetně přílohy zasíláme prostřednictvím datové schránky.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová v. r.
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí

Soubory ke stažení