Prohlašování věcí za kulturní památky

7. 2. 2022 Autor: Milan Smolik

Informace pro vlastníky o tom, co je kulturní památka, jaký je postup jejího prohlášení a jaké jsou povinnosti vlastníků v době probíhajícího procesu o jejím prohlášení

Co se skrývá pod pojmem kulturní památka

Kulturní památkou jsou movité či nemovité věci nebo soubor věcí prohlášené Ministerstvem kultury České republiky: a) které jsou významnými doklady historického vývoje, životního způsobu a prostředí společnosti od nejstarších dob do současnosti, jako projevy tvůrčích schopností a práce člověka z nejrůznějších oborů lidské činnosti, pro jejich hodnoty revoluční, historické, umělecké, vědecké a technické, nebo b) které mají přímý vztah k významným osobnostem a historickým událostem.

Prohlášení věci za kulturní památku – podnět, proces, výsledek

Podnět k prohlášení věci nebo souboru věcí může podat jakákoliv fyzická nebo právnická osoba, případně je řízení o prohlášení vedeno z vlastního podnětu ministerstva kultury. Ministerstvo kultury si před prohlášením věci za kulturní památku vyžádá vyjádření krajského úřadu a obecního úřadu obce s rozšířenou působností, pokud je již od těchto orgánů neobdrželo. Archeologický nález prohlašuje ministerstvo kultury za kulturní památku na návrh Akademie věd České republiky. Před prohlášením si může vyžádat také posudek dalších odborných, vědeckých a uměleckých organizací. Vyrozumí též písemně vlastníka věci o podání návrhu na prohlášení věci za kulturní památku nebo o tom, že hodlá věc prohlásit za kulturní památku z vlastního podnětu, a umožní mu k návrhu nebo podnětu se vyjádřit. Po posouzení všech podkladů vydá ministerstvo kultury správní rozhodnutí. 

Povinnosti vlastníka věci navržené k prohlášení za kulturní památku

Vlastník věci je povinen od doručení vyrozumění o podání návrhu na prohlášení věci za kulturní památku nebo o tom, že ministerstvo kultury hodlá věc prohlásit za kulturní památku z vlastního podnětu, až do rozhodnutí ministerstva kultury chránit věc před poškozením, zničením nebo odcizením a oznámit ministerstvu kultury každou zamýšlenou i uskutečněnou změnu jejího vlastnictví, správy nebo užívání. Ze zákona o státní památkové péči také vyplývá, že vlastníci věcí, které pro svou mimořádnou uměleckou nebo historickou hodnotu by mohly být v souladu se společenským zájmem prohlášeny za kulturní památky, jsou povinni oznámit ministerstvu kultury, krajskému úřadu nebo obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností na jejich písemné vyzvání požadované údaje o těchto věcech a jejich zamýšlené změny, umožnit těmto orgánům nebo jimi pověřené odborné organizaci státní památkové péče prohlídku věcí, popřípadě pořízení jejich vědecké dokumentace. Požadovanými údaji se myslí název, druh a popis věci, fotodokumentace, rozměry, současný stav věci (např. údaje o technickém stavu, provedené obnově), umístění věci a způsob jejího užívání a vztahy opravňující k nakládání s věcí. Krom posledních tří údajů (umístění věci a způsob jejího užívání a vztahy opravňující k nakládání s věcí) mohou být ostatní položky doplněny za pomoci odborné organizace státní památkové péče.

Oznámení o prohlášení věci za kulturní památku

Ministerstvo kultury vyrozumí písemně o prohlášení věci za kulturní památku doručením příslušného správního rozhodnutí jejího vlastníka, krajský úřad, obecní úřad obce s rozšířenou působností a odbornou organizaci státní památkové péče. V případě archeologických nálezů též Akademii věd České republiky. Vyrozumí je i v tom případě, že neshledalo důvody pro prohlášení věci za kulturní památku.