Pod Zvičinou se návštěvníci naučí tance z různých koutů světa

Autor: Antonín Šimek

Mezinárodní folklorní festival Pod Zvičinou se odehraje ve dnech 13. až 17. června. Do Lázní Bělohrad zamíří domácí i zahraniční folklorní soubory například z Lotyšska, Ghany nebo Alžíru. Během festivalu bude nově oceněn i Mistr tradiční rukodělné výroby.

Mezi 13. až 17. červnem pohltí Lázně Bělohrad lidové umění z domácích i zahraničních krajin. Pořadatelé festivalu Pod Zvičinou pro letošní 44. ročník připravili řadu novinek. Součástí pětidenního programu budou například nově workshopy, ve kterých se každý návštěvník naučí lidové tance z Česka i zahraničí.

„Festival se bude od pátku odehrávat výhradně v Zámeckém parku v Lázních Bělohrad. Snažili jsme se tak vyjít vstříc návštěvníkům, abychom předešli polemice, kde se zrovna festival odehrává. Další novinkou je propojení s tradicemi rukodělných regionálních výrobců. Během nedělního galaprogramu oceníme Mistra tradiční rukodělné výroby. Jedná se o ocenění Rady Královéhradeckého kraje a předávat ho bude paní náměstkyně Berdychová“, uvedla ředitelka festivalu Zdena Rychterová.

Pozvání na folklorní festival Pod Zvičinou přijala řada souborů z Česka – Hořeňák a Hořeňáček z Lázní Bělohrad, Vysočan z Hlinska, Úsvit z Českých Budějovic, Salajka a Salajenka z Dambořic, Vrtek a Úsměv z Opavy a Nisanka z Jablonce nad Nisou. Pořadatelé plánují i účast zahraničních výprav, a to z Holandska, Ghany, Portugalska, Lotyšska, Slovenska a Alžíru. „V tento čas intenzivně jednáme se soubory i zastupitelskými úřady o vízech a vzhledem k zatíženosti těchto úřadů, je to hodně složité,“ poznamenala ředitelka Rychterová.

Kromě folklorních souborů přijedou do Lázní Bělohrad také skupiny historického šermu a návštěvníci si budou moci prohlédnout středověké tábořiště, dobové zbroje i zbraně a zkusit si, jak vypadal život ve středověku.

Součástí programu festivalu bude i tradiční Bělohradský jarmark nebo vystoupení skupin Two voices Jany Rychterové, Beat Brtewski a spolku Dalibor. Členové jednotlivých folklorních souborů se utkají v soutěži o nejlepší kotlíkový guláš a o vítězi rozhodnou návštěvníci. Kdo by chtěl naopak nějaké to kilo shodit, může se zúčastnit Polka rallye, která je zapsaná v České knize rekordů.