Podmínky nominace ceny Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje

Rada Královéhradeckého kraje zřídila svým usnesením č. RK/24/1196/2017 ze dne 21.8.2017 cenu Rady Královéhradeckého kraje nazvanou Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje, (dříve nazvanou Zlatý kolovrat).

Cena je určena tvůrcům v oblasti tradičních lidových řemesel, případně těm, kteří se o jejich udržování a rozvoj zasloužili. Cena se uděluje každoročně. Poprvé byly ceny předány v roce 2002. Udělování ceny probíhá v souladu s vládní Koncepcí účinnější péče o tradiční lidovou kulturu v České republice. Cenu zpravidla předává hejtman Královéhradeckého kraje za účasti člena Rady Královéhradeckého kraje s příslušnou gescí.

Cena je určena osobám, které ovládají postupy, dovednosti, znalosti a technologie v daném oboru tradiční rukodělné výroby, prezentují je na přehlídkách, výstavách a specializovaných akcí zaměřených na tradiční lidová řemesla a předávají své profesní dovednosti a zkušenosti svým následovníkům.

Návrhy na nominace přijímá Regionální pracoviště pro tradiční lidovou kulturu při Muzeu východních Čech v Hradci Králové při každoroční vyhlášené výzvě.

Ocenění schvaluje Rada Královéhradeckého kraje na základě doporučení odborné komise.

  • Kontaktní adresa: Muzeum východních Čech v Hradci Králové, Regionální pracoviště pro tradiční lidovou kulturu, Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové
  • Kontaktní osoba: Mgr. Martina Vlčková, email: m.vlckova@muzeumhk.cz

 

Soubory ke stažení