Další milník na broumovské cestě za titulem Evropské hlavní město kultury 2028

2. 9. 2022

Broumov, 31. 8. 2022 – Když se Broumov před dvěma lety rozhodl zapojit do soutěže o titul Evropské hlavní město kultury 2028, působilo to jako vzdálený sen. V úterý 30. 8. 2022 už však nabyl velmi konkrétní podoby – na Ministerstvo kultury ČR doputovalo 20 kusů broumovských přihlášek, tzv. Bid Booků. Společně s celým regionem i Královehradeckým krajem se Broumov nebojí svoje vize plnit.

Další milník na broumovské cestě za titulem Evropské hlavní město kultury 2028

Nejen tým kandidatury, ale celé město, region, kraj i všichni partneři za sebou mají velký kus práce. Myslím, že můžeme být hrdí na celé 2 roky příprav, které propojily opravdu velké množství lidí, což je pro budoucnost regionu důležité. S titulem i bez,“ hodnotí programová koordinátorka kandidatury, Petra Kultová.

Přípravy v tuhle chvíli ale rozhodně nekončí, hned v polovině října čeká tým kandidatury prezentace přihlášky před mezinárodní odbornou porotou. Ta se skládá z 10 zahraničních odborníků v oblasti kultury a kreativních průmyslů a 2 českých odborníků nominovanými Ministerstvem kultury ČR. Už 14. 10. tak budeme vědět, jaká česká města postoupí do 2. kola soutěže – společně s Broumovem kandidují také České Budějovice, Brno a Liberec.

Co Broumov může ztrácet oproti ostatním městům na velikosti, která však není rozhodujícím kritériem soutěže, získává na unikátním propojení barokní krajiny s přírodním bohatstvím a odhodlanými lidmi, kteří chtějí měnit své okolí. Navíc reprezentuje poměrně vysoké procento podobných měst napříč Evropou – malých měst na periferiích, která čelí velkým výzvám, ale péče o kvalitu života v nich je zásadní pro budoucnost Evropy.

I my jsme potřebovali dodat odvahu vydat se na cestu za titulem Evropského hlavního města kultury. A nejen tuto odvahu chceme šířit dál napříč regionem, krajem i Evropou. Odevzdání přihlášky rozhodně nebyl začátek ani konec našeho putování. Brzy nás čeká cesta na prezentaci před zahraniční porotou a už teď můžeme prozradit, že se s námi na ni bude moct vypravit kdokoliv,“ naznačuje plány Broumova Marie Silondi, koordinátorka kandidatury.

Další milník na broumovské cestě za titulem Evropské hlavní město kultury 2028