Varování

16. 5. 2023

Varování je souhrn technických a organizačních opatření zabezpečujících včasné upozornění obyvatelstva na hrozící nebo nastalou mimořádnou událost vyžadující realizaci opatření na ochranu obyvatelstva.

Varování obyvatelstva před hrozící nebo nastalou mimořádnou událostí, která může ohrozit životy, zdraví a majetek osob je zabezpečováno poplachovými sirénami a místmími informačnímy systémy (obecní rozhlas). Tyto koncové prvky varování jsou dálkově ovládány z vyrozumívacích center, keré se nachází na opračních a informačních střediscích HZS.

V České republice je pro varování obyvatelstva zaveden pouze jeden varovný signál Všeobecná výstraha – kolísavý tón sirény po dobu 140 vteřin. Signál může být vysílán třikrát po sobě v cca tříminutových intervalech. Vyhlašuje se při bezprostředním ohrožení mimořádnou událostí nebo při jejím nenadálém vzniku. Elektronické (hlasové) sirény zabezpečují i následné vyrozumění obyvatel upřesněním druhu ohrožení otevřenou řečí.

Kromě varovného signálu „Všeobecná výstraha" existuje v České republice ještě signál Požární poplach. Vyhlašuje se za účelem svolání jednotek požární ochrany přerušovaným tónem sirény po dobu 1 minuty (25 vteřin trvalý tón, 10 vteřin přestávka, 25 vteřin trvalý tón). Elektronické sirény v případě tohoto signálu napodobují hlas trubky troubící tón „HO-ŘÍ" po dobu jedné minuty.

Zvuk sirény, vyjadřující varovný signál Všeobecná výstraha, znamená vždycky nějaké nebezpečí. Její zvuk upozorňuje, že může dojít nebo již došlo k mimořádné události, která ohrožuje životy a zdraví občanů, majetek a životní prostředí. Bude nutné se ukrýt nebo opustit ohrožený prostor a dodržovat opatření stanovená obcemi, zaměstnavateli a správními úřady. Každou první středu v měsíci je prováděna akustická zkouška sirén (nekolísavý tón sirény po dobu 140 vteřin). Tyto zkoušky jsou oznamovány předem v hromadných sdělovacích prostředcích.

Soubory ke stažení