Kraj rozdělí 21 tisíc roušek do zařízení poskytujících sociální péči

23. 11. 2020 Autor: Lukáš Vaníček

Královéhradecký kraj rozdělí 21 tisíc roušek mezi sociální služby v regionu. 17 tisíc kraji věnovala společnost Život bez bariér, se kterou dar domluvil hejtman Jiří Štěpán. Další čtyři tisíce roušek zaslal do kraje stát.

Tyto roušky bude kraj distribuovat v průběhu pondělního odpoledne a večera. Poskytovatelé sociálních služeb byli informováni prostřednictvím Odboru sociálních věcí Královéhradeckého kraje a pracovníci tohoto odboru roušky do zařízení také přivezou.

„Děkuji společnosti Život bez bariér za štědrý a obětavý dar. Uvědomuji si, že ochranné pomůcky docházejí na všech místech, a snažíme se je proto sehnat, kde to jen jde. Senioři jsou nejohroženější skupinou obyvatel, a roušky proto distribuujeme mezi personál, který o ně pečuje. Díky rouškám totiž lze zamezit přenosu nákazy na další osoby,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán.

Ministerstvo zdravotnictví ČR slíbilo průběžné zásobování krajů respirátory. Kraj těmito ochrannými pomůckami vybaví předně pracovníky zdravotnické záchranné služby a personál v krajských nemocnicích, kteří přichází přímo do styku s nakaženými pacienty. Poté respirátory půjdou do ordinací praktických lékařů pro dospělé i děti a dorost, ambulantním specialistům, stomatologům a lékárníkům.

„Věřím, že stát splní své sliby a začne do krajů dodávat potřebné počty respirátorů. Jsme připraveni je okamžitě rozvést na kontaktní místa a distribuovat poskytovatelům zdravotnických služeb v kraji,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán.

Klíč k rozdělování respirátorů stanovilo ministerstvo zdravotnictví a dodávky respirátorů do krajů se uskuteční v týdenních intervalech. Kraj poté zajistí distribuci v jednotlivých okresech.