I. zasedání pracovní skupiny "Právo a správa"

5. 5. 2023 Autor: Tomáš Šebesta

Ve dnech 26.-27. dubna 2023 se v prostorách Hotelu Dziki Potok v Karpaczi v Polsku uskutečnilo I. zasedání PRACOVNÍ SKUPINY "PRÁVO A SPRÁVA"

I. zasedání pracovní skupiny

Projekt „Jsme s Vámi - Společně pro Ukrainu“ je spolufinancovaný Evropskou Unií z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Programu Interreg V-A Česká republika – Polsko

Zástupce jednotlivých subjektů přítomných na jednání přivítal pan Wojciech Partyka - zástupce ředitele Oddělení pro občanské záležitosti a cizince v Dolnoslezském vojvodském úřadu, který v úvodu podal základní informace o projektu "Jsme s vámi - společně pro Ukrajinu“. V průběhu dvoudenního jednání pracovní skupiny přednesli své příspěvky k aktuálním tématům týkající se situace uprchlické krize z Ukrajiny a věcí s tím souvisejícími další níže zainteresovaní pracovníci a odborníci v danné problematice.

Angelika Serwin, vedoucí oddělení programů evropské územní spolupráce v Maršálkovském úřadě Dolnoslezského vojvodství přednesla příspěvek s názvem Aktuální situace v dolnoslezsko-českém příhraničí v tematické oblasti "právo a správa" v kontextu uprchlictví.

Wojciech Partyka, který je zároveň moderátorem pracovní skupiny „Právo a správa” vystoupil s příspěvky Aktuální situace v dolnoslezsko-českém příhraničí v tematické oblasti "právo a správa" v kontextu uprchlictví-pokračování, Formy mezinárodní ochrany, postup udělení ochrany v Polsku a České republice, c.d., a Integrace uprchlíků s udělenou mezinárodní ochranou.

Účastníci pracovní skupiny, mezi nimiž byl i zástupce oddělení krizového řízení KÚ Královéhradeckého kraje, prezentovali své doposud získané zkušeností institucí, které zde zastupovali, týkající se zejména práce s uprchlíky po vypuknutí války na Ukrajině, formy rozhodovacích procesů, intenzitu spolupráce mezi institucemi a s NGO. V závěrečném shrnutí bylo mimo jiné rozhodnuto o termínech dalších setkání pracovní skupiny ohledně nastavené příhraniční spolupráce v této aktuální problematice.

I. zasedání pracovní skupiny